Koalice debatuje o dalším návrhu na majetková přiznání

Sociální demokracie přichází s novou podobou majetkových přiznání. Vzhledem k tomu, že k minulým návrhům měli koaliční lidovci a unionisté výhrady, rozhodl se ministr financí Bohuslav Sobotka pro změnu. Majetková přiznání budou, ale pouze na vyžádání finančního úřadu. Vychází z toho, že by berní úředníci sami vyhledávali majetek občanů. Kdo si koupí dům nebo auto, bude mít stejně jako dnes záznam v katastru nemovitostí nebo v registru motorových vozidel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

daňové přiznání

daňové přiznání | Foto: Jan Rosenauer

Mluvčí ministerstva Marek Zeman si myslí, že toto opatření nikomu život nezkomplikuje. "V podstatě ten poslední návrh se běžných občanů nedotkne téměř vůbec. Kdo pořizuje auto nad 1,5, kdo kupuje byt. A tím, že to bude pouze na výzvu finančního úřadu, tak běžného občana se to za život nedotkne téměř vůbec."

Pokud finanční úřad na základě těchto údajů zjistí podezřele velké přírůstky majetku, může požadovat vysvětlení. "Je to posun oproti současnému stavu, kdy finanční úřad nemá možnost zjišťovat, odkud majetek pochází, nebo odkud pocházejí zdroje, za které byl majetek pořízen. Navíc když finanční úřad bude chtít vyzvat občana, aby doložil původ majetku, bude ještě potřebovat souhlas finančního ředitelství." Co se týče majetku v zahraničí, tam bude muset občan prokazovat původ peněz vždy, pokud majetek bude přesahovat částku milión a půl pořizovací ceny.

S návrhem ministra financí Bohuslava Sobotky byli seznámeni koaliční partneři. V dalších dnech se má jednat o tom, koho a za jakých podmínek se budou majetková přiznání týkat.

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme