Korean Air se bude podílet na navýšení kapitálu ztrátových ČSA

ČSA dostanou finanční injekci od Korean Air. Minoritní akcionář dnes potvrdil, že se bude podílet na navýšení kapitálu českého dopravce. Tento postup navrhlo ministerstvo financí kvůli nutné stabilizaci firmy. Kolik peněz Korean Air do ČSA pošle, společnost neuvedla, požaduje ale realizaci všech opatření v plánu na obnovu včetně propouštění a snižování platů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„V dosavadních jednáních společnosti Korean Air o investicích do ČSA nastal výrazný posun. Představenstvo Českých aerolinií včera obdrželo od Korean Air písemné rozhodnutí finančně se podílet na stabilizaci ČSA a současně i návrh na příspěvek do kapitálu ČSA,“ informuje mluvčí ČSA Daniel Šabík.

„Je to výraz silné podpory ze strany soukromého akcionáře, pozitivní signál pro budoucnost ČSA. Vedení ČSA je přesvědčeno, že tento krok přispěje ke stabilizaci společnosti v nejbližším období,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O finanční pomoci Korean Air Českým aeroliniím mluví Daniel Šabík, mluvčí ČSA

Český národní dopravce je ve ztrátě a v září oznámil propouštění. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že stát udělá všechno pro záchranu Českých aerolinií. Právě proto prosazuje navýšení základního kapitálu.

Pro překlenutí krize je podle předsedy představenstva Českého aeroholdingu, pod který ČSA spadají, potřeba v následujících šesti měsících finanční injekce zhruba 440 milionů korun.

Po navýšení kapitálu a snížení provozních nákladů by ale dopravce měl hospodařit s vyrovnaným výsledkem.

ČSA budou ve velkém propouštět

Společnost v září oznámila záměr propustit 77 pilotů, 172 palubních průvodčí a 66 technicko-hospodářských pracovníků. Letušky a stevardi kvůli tomu vyhlásili stávkovou pohotovost.

„Podmínkou navýšení kapitálu – bylo to i součástí písemného stanoviska Korean Air – je jednoznačná realizace všech opatření obsažených v restrukturalizačním plánu, jak byl schválen všemi akcionáři na začátku září,“ potvrzuje Daniel Šabík.

Vedení firmy propouštění zdůvodňuje tím, že je to nezbytná reakce na vyřazení šesti letadel Airbus A320, pro které nemají ekonomicky smysluplné využití. Na ČSA údajně dolehla ukrajinská krize, kvůli níž ubylo cestujících z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Loni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

Vladimír Kroc, ČTK, Martin Karlík, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme