Kraje chtějí více peněz na sociální služby. Vláda je podpoří

Kraje zřejmě dostanou na příští rok od státu o něco více peněz na sociální služby než se původně plánovalo. Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD po setkání s premiérem Janem Fischerem řekl, že peníze je možné najít i bez toho, aniž by se zvyšoval schodek státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman jižní Moravy Michal Hašek

Hejtman jižní Moravy Michal Hašek | Foto: Josef Šmejkal

"Společně teď budeme hledat v poslanecké sněmovně řešení při projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2010," řekl Hašek.

Kraje chtějí od státu další tři až čtyři miliardy korun na podporu sociálních služeb. Podle premiéra Jana Fischera vláda takový krok podpoří. "Vláda podpoří realokace, které povedou k rozpočtové debatě jak na plénu ve sněmovně, tak v jednotlivých výborech, aby tato oblast byla posílena.

Současný návrh je 'alarmující'

Fischer zdůraznil, že se tak nesmí stát za cenu navýšení celkových výdajů v rozpočtu. Připustil ale, že na sociální služby bylo vyčleněno peněz málo. "Skutečně tam to finanční manko je poměrně výrazné, a mohlo by se projevit na vážných poruchách sítě sociálních služeb a na navršení problémů potřebných," zdůraznil Fischer.

Podle Haška je totiž současný návrh financování sociálních služeb na příští rok alarmující.

Květa Moravcová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme