Kurz slovenské koruny po změně parity láme rekordy

Slovenská koruna ráno prudce posílila a dostala se velmi blízko magické hranici 30 korun za euro. Je to výsledek překvapivého rozhodnutí Evropské komise, která v noci změnila středový kurz koruny a otevřela tak prostor pro její další silný růst. Slovensko vstupuje od příštího roku do eurozóny a středový kurz zásadně ovlivní, v jakém poměru budou obyvatelé Slovenska měnit koruny za eura.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovenská koruna

slovenská koruna | Foto: Národná banka Slovenska

Proti včerejšku posilnila slovenská měna o více než 50 haléřů a láme všechny dosavadní rekordy. Silná slovenská koruna za sebou táhne další středoevropské měny, a tak vůči euru posilnila i česká koruna.

Podle analytičky Slovenské spořitelny Márie Valachiové je noční rozhodnutí Evropské komise ryze politické, protože v ekonomice se nic zásadního neodehrálo.

Valachiová se domnívá, že nový středový kurz 31 korun a 126 haléřů se stane i konečným kursem, který 8. července vyhlásí Evropská komise a podle kterého budou obyvatelé Slovenska měnit koruny za eura.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme