Les Echos: EDF ztratila zájem o českou elektroenergetiku

Během dvou týdnů ztratila zájem o českou elektroenergetiku už druhá zahraniční společnost. Po italském koncernu Enel odstupuje od privatizace ČEZ a distribučních firem francouzská elektrárenská společnost Electricité de France. Píše to dnešní francouzský ekonomický deník Les Echos.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Pařížské ústředí EDF zatím tyto informace nepotvrdilo ani nevyvrátilo. Podle Les Echos je hlavním důvodem rozhodnutí EDF příliš vysoká cena, kterou česká vláda za privatizaci energetiky požaduje.

Ministerstvo průmyslu a obchodu to podle své mluvčí Anny Stárkové chápe jako svobodné rozhodnutí firmy. "Pakliže zájem EDF skutečně netrvá, ministerstvo to nijak nekomentuje, protože toto rozhodnutí je plně v kompetenci francouzské firmy," řekla mluvčí. "Předpokládám, že po těch jednáních, která se vedla, firmy, které nebudou mít dále zájem o vstup do ČEZ to dají české straně nějakým způsobem na vědomí," dodala.

Vláda požadovala za 68 procent akcií ČEZ a majoritních podílů v šesti regionálních distribučních firmách minimálně 200 miliard korun a od původních podmínek zatím ustoupit nehodlá. Kabinet na počátku ledna zrušil dvoukolové výběrové řízení na privatizaci ČEZ, protože ani jeden ze zájemců vládní podmínky nesplnil.

Počátkem února už se z tendru stáhla společnost Enel. Také v případě Italů byly příčinou odstoupení přemrštěné podmínky české vlády. O České energetické závody tak mají zájem pravděpodobně už jen dva uchazeči - německý E.ON a španělská Iberdola, která se v prvním kole tendru spojila do konsorcia právě s Enelem.

Do konce února má ministr průmyslu Grégr s ministrem financí Rusnokem vládě předložit návrh, jak dál postupovat s privatizací ČEZ, zda úplně zapomenout na privatizaci do nových voleb a přenechat jí nové vládě, nebo jestli navrhnout jiné řešení, například oslovení několika zájemců či přímý prodej.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme