Merkelová a Schaüble podporují navýšení eurovalu

Záchranný euroval nejspíš finančně posílí. I když trochu jinak, než bylo původně v plánu. Angela Merkelová totiž oznámila, že Německo podpoří návrh, podle kterého by bylo možné souběžné fungování Evropského fondu finanční stability a Evropského stabilizačního mechanismu. To by záchrannou kapacitu navýšilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble | Zdroj: ČTK

Původně se předpokládalo, že okamžikem, kdy začne fungovat Evropský stabilizační mechanismus, zanikne původní Evropský fond finanční stability.

„V tuto chvíli se jedná o tom, že původní by nezanikl a finanční částky, které tam jsou alokovány a které členské země přislíbily, by se spojily. Tím by byla nominální částka vyšší než v případě existence pouze nástupce Evropského stabilizačního mechanismu,“ vysvětluje vedoucí Ústavu financí Mendelovy Univerzity Lubor Lacina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé byl vedoucího Ústavu financí Mendelovy Univerzity Lubor Lacina

Kancléřka Angela Merkelová už nechce jít proti tlaku evropských partnerů a Mezinárodního měnového fondu. Ministr financí Wolfgang Schäuble by měl na zasedání ministrů financí eurozóny 30.-31. března v Kodani návrh schválit. Německo by nově ručilo v celkové výši 211 miliard eur.

„Ručení členských zemí je dáno jejich ekonomickou silou v rámci eurozóny a od toho se vypočítává podíl. Postavení Německa jako nejsilnější ekonomiky pak odpovídá ta velmi významná záruka ve výši větší než 200 miliard eur,“ říká Lacina.

Deník Financial Times ještě minulý týden spekuloval o variantě, že bude Evropský stabilizační fond navýšen na 940 miliard eur a že bude fungovat samostatně, bez původního Evropského fondu finanční stability.

„Původní částka 940 miliard eur zahrnovala prostředky, které byly vyplaceny Irsku, Řecku a Portugalsku. Nová varianta ve výši 700 miliard eur je vlastně očištěna od to, co bylo v minulosti poskytnuto těmto třem zemím,“ vysvětluje Lacina.

Navýšení prostředků bylo vysláním signálu ke skupině vyspělých ekonomik G20, které vyzvaly eurozónu a potažmo Evropskou unii, aby udělala první krok a prostředky navýšila.

„Poté by případně jednaly o tom, jestli by mohlo být případně vyšší zapojení Mezinárodního měnového fondu,“ dodává Lacina.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme