Meziroční míra inflace v ČR zůstala v srpnu na 1,7 procenta

Meziroční míra inflace za srpen se v České republice drží na 1,7 procenta. Vyplývá to ze šetření Českého statistického úřadu. Míra inflace je tak stejná jako v červenci. Za celý letošní rok se pohybuje kolem 1,8 procenta, tedy pod inflačním cílem České národní banky, která ho stanovila na 2 %. Oproti minulému měsíci klesly ale například spotřebitelské ceny a to o tři desetiny procenta. Což bylo dáno hlavně zlevněním ovoce, zeleniny a nealkoholických nápojů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přepravky se zeleninou v supermarketu (ilustrační foto)

Přepravky se zeleninou v supermarketu (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

To, že se inflace v srpnu drží na červencových číslech, je pro českou ekonomiku dobrá zpráva, řekl na Rádiu česko analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

„Protože ceny v obchodech zůstávají na stabilních úrovních. Samozřejmě k růstu cen dojde, dojde k němu příští rok a to z důvodů zvýšení nižší sazby DPH,“ dodal

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje o inflaci jsme na Rádiu Česko rozebrali s analytikem UniCredit Bank Patrikem Rožumberským.

Připomněl, že ve srovnání míry inflace České republiky s inflací v eurozóně, je inflace v ČR na nižší úrovni. „V eurozóně se dlouhodobě pohybuje nad 2 procenty, v ČR už od začátku roku inflace kolísá v úzkém intervalu mezi 1,6 až 2 procenty. A dá se očekávat, že i v dalších měsících nepřesáhne 2 procenta,“ vysvětlil.

V příštím roce ceny potravin porostou

Co se týče spotřebitelských cen, ty v porovnání s předchozím měsícem poklesly o 0,3 procenta. Tento pokles byl podle analytika dán především poklesem cen potravin. „Což není pro měsíc srpen nic neobvyklého. Nicméně ten letošní pokles byl výraznější než obvykle,“ dodal.

I když ceny zeleniny a ovoce klesají, zvedají se ceny pečiva. Podle ekonomů je ale pro spotřebitele pozitivní zpráva, že letošní sklizeň obilí byla lepší než loni. „Jeden faktor je dobrá sklizeň v ČR, jiný může být vývoj cen potravin na globálních trzích, který je podstatnější pro vývoj cen pečiva. I tady se však domnívám, že světová úroda bude letos lepší než loni a předpokládám, že ceny potravin, včetně pečiva, budou nadále klesat,“ uvedl.

Podle něj to může být do budoucna kompenzujícím prvkem pro zvýšení DPH. „Nicméně v každém případě efekt vyšší DPH bude silnější, což znamená, že v příštím roce ceny potravin vzrostou,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme