Milionářů v Česku loni rekordně přibylo, i díky sázení na olympiádu a fotbal

Milionářem se díky loteriím stalo v Česku nejvíc lidí v historii. Třeba u společnosti Sazka to bylo 106 lidí, rozdělili si mezi sebe přes 900 milionů korun. Čechy kromě loterie bavilo ale také sportovní sázení, hlavně díky olympiádě v Soči a mistrovství světa ve fotbale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sázková kancelář (ilustrační foto)

Sázková kancelář (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„V neděli jsme zapomněli zkontrolovat tiket, nebyl čas, v pondělí ráno taky ne. Až odpoledne jsem konečně našel čísla, která byla tažena, tak jsem zkontroloval svůj tiket a s hrůzou i se štěstím jsem zjistil, že řádek číslo 3 se mi kompletně shoduje s taženými čísly,“ popisuje pocity novopečeného milionáře Roman. Loni v říjnu vyhrál téměř dva miliony korun.

Ještě šťastnější trefu ale loni prožil jiný sázkař. „V roce 2014 padla ve Sportce druhá nejvyšší výhra v historii, bylo to v neděli 2. listopadu, kdy sázející z okresu Praha-východ vyhrál přes 195 milionů korun,“ říká mluvčí společnosti Sazka Veronika Marková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se loni dařilo sázejícím, zjišťovala Zuzana Petráňová

„Zajímavé je, že ta první nejvyšší výhra padla o rok dříve, 3. listopadu 2013, a tam si sázející z Chrudimska odnesli téměř 400 milionů korun,“ dodává Marková.

Za vyšším počtem výherců milionových částek je podle Sazky úprava herního plánu, kterou firma zavedla loni na jaře. Kromě toho nově láká sázkaře i na vidinu miliardových výher v loterii Eurojackpot. Tu může provozovat jako jediná v republice.

Podobnou částku slibuje i firma Lottoland. Ta ale sídlí na Gibraltaru a povolení v Česku nemá.

„Je nutné si uvědomit, že zde neexistují záruky pro sázející, například záruka vyplacení výher nebo řádné reklamační řízení. Také nelze zabránit hře osobám mladším 18 let. Podle zákona je účast na sázkách v zahraničí, při nichž jsou sázky placeny v zahraničí, zakázána. Sázejícím tak může být uložena pokuta,“ upozorňuje mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Kouzlo sudých roků

Čechy kromě zaškrtávání políček lákaly i sportovní sázky. Pozornost světa loni přitahovalo hned několik významných sportovních událostí. Loterijní společnosti si jejich výsledky pochvalují.

Problémy s návštěvností má národní stadion v hlavním městě Brasílii s kapacitou 73 tisíc diváků | Foto: David Koubek

„V sudých letech je na programu olympiáda a hlavně velká fotbalová akce – mistrovství Evropy nebo mistrovství světa. Při srovnání sudého a lichého roku se tento rozdíl musí pozitivně projevit. Všechny tři velké akce loňského roku se podařily a splnily naše očekávání,“ říká mluvčí společnosti Fortuna Petr Šrain.

Zvýšený zájem o sázky zaznamenaly také kanceláře Tipsport, Chance nebo Synot. Na olympiádu, fotbalový šampionát a mistrovství světa v ledním hokeji u nich Češi prosázeli skoro tři miliardy korun.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme