Ministerstvo očekává podpis smlouvy s Hyundai příští týden

Zřejmě už příští týden podepíše vláda a vedení jihokorejské automobilky Hyundai smlouvu o výstavbě nové továrny v Česku. Oznámilo to ministerstvo průmyslu a obchodu. Právníci Hyundai dolaďují poslední detaily kontraktu. Do výstavby závodu v Nošovicích má firma investovat zhruba miliardu eur, v přepočtu asi 28 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová studie areálu automobilky

Počítačová studie areálu automobilky

"Memorandum by mělo být podepsáno během příštího týdne, možná již v pondělí. Po podpisu memoranda bude jasné, že se společnost Hyundai rozhodla umístit investici v České republice," uvedl dnes mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Termín podpisu investičního memoranda bude podle Mravinace záležet na tom, zda se během víkendu podaří dostat materiál do podoby, která bude pro obě strany jednoznačně přijatelná. Kvůli podpisu memoranda by měl do Prahy v závěru týdne přiletět viceprezident Hyundai. Poté ho ještě bude muset schválit česká vláda a zastupitelstvo Moravskoslezského kraje.

Firma Hyundai ale dosud oficiálně neoznámila, že svou automobilku opravdu postaví v České republice. Podle původních plánů tak přitom měla učinit už koncem loňského listopadu, pak každý další měsíc. Podle posledních informací ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana se mělo o výstavbě definitivně rozhodnout v dubnu. Viceprezident Hyundai pro Evropu Gerry Dorizas na začátku března prohlásil, že výstavba montážního závodu v Česku je na dosah.

Nový závod s roční výroční kapacitou 300.000 automobilů by měl stát v průmyslové zóně v Nošovicích a jeho provoz má být zahájen v roce 2008. Továrna má přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by pak mohlo podle odhadu agentury CzechInvest vzniknout více než 10.000 pracovních míst.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme