Ministři zemědělství EU jednají o reformě podpory vinařů

Ministři zemědělství Evropské unie dnes jednají o víně. I přes opakovanou snahu Bruselu se totiž nedaří reformovat podporu vinařům tak, aby vinaři nedostávali peníze za víno, které nikdo nechce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinařství

Vinařství | Foto: Marie Matúšů

Evropská vína čelí levnější, ale přitom relativně kvalitní konkurenci vín z Austrálie, Kalifornie, Jižní Ameriky a Afriky. Pro miliony hektolitrů evropského vína tak není odbyt. Na jaře intervenovala Evropská komise v případě Francie a Itálie.

Jeden a půl milionu hektolitrů stolního a stejné množství značkového vína ve Francii a 2 a půl milionu hektolitrů stolního vína v Itálii bylo za evropské peníze odkoupeno a přepáleno na biolíh. Akce stála více než 130 milionů eur - tedy přes tři a půl miliardy českých korun. Zanedlouho komise zakročila znovu a financovala destilaci vína pro změnu řeckého a portugalského.

Tuto praxi se snaží komisařka Fischer-Boellová změnit a navrhuje finanční podporu vinařům, kteří přejdou na jinou produkci. Dá se ovšem očekávat, že narazí na tuhý odpor tradičních vinařských velmocí - především Francie.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme