Mobilního operátora Oskar koupí Vodafone

Britský mobilní gigant Vodafone Group koupí za tři a půl miliardy dolarů v hotovosti - tedy asi 77 miliard korun - českého operátora Oskar Mobil a rumunský MobiFon. Vodafone je podle objemu tržeb největším mobilním operátorem na světě. Jak řekl Radiožurnálu jeho mluvčí Ben Padovan, je koupě českého Oskara velmi dobrou investicí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oskar - nápis

Oskar - nápis | Foto: Jan Rosenauer

Oskar totiž vykazuje při 17procentním podílu na trhu kolem 20 procent podílu na tržbách v tomto oboru. Padovan nicméně nechtěl komentovat budoucí kroky skupiny Vodafone na českém trhu.

"Teprve jsme to oznámili a celá transakce bude muset ještě projít schvalovacím procesem různých regulačních úřadů. A dokud tento proces nebude ukončen, je předčasné říkat, co přesně se pak bude dít. Myslím, že by bylo nejvhodnější počkat, až se celá transakce uzavře."

Ekonomové vesměs vstup Vodafonu na český trh vítají. Ovládnutím Oskara totiž stoupne konkurence. Ve světě je Vodafone také známý tím, že po vstupu na trh radikálně snížil ceny. Cenová válka na trhu mobilních operátorů v České republice se ale neočekává. Navíc, koupi Oskara Vodafonem musí ještě schválit český i evropský antimonopolní úřad.

Vicepremiér Martin Jahn Radiožurnálu řekl, že přítomnost Vodafone v Česku je dobrá zpráva: "Pro trh mobilních telefonů to bude znamenat určité oživení konkurence. Jsem přesvědčen, že Vodafone uvede na trh patrně nějaké nové produkty, nebo udělá určitou obměnu služeb a budoucnost ukáže, jaký to bude mít na trh vliv."

Podle analytika společnosti Cyrrus - Petra Bártka vstup Vodafone do Oskaru zřejmě výrazně neovlivní prodej 51procentního podílu státu v Českému Telecomu: "Všichni operátoři, kteří mají zájem o Český Telecom, s něčím takovým počítali, tak že myslím, že už v těch nabídkách se s tím počítalo, a nemělo by to na cenu Telecomu mít výrazný vliv.

Lenka Rákosová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme