Návrh státního rozpočtu půjde do finále

Do závěrečného schvalování prošel ve sněmovně vládní návrh rozpočtu na příští rok. Dolní parlamentní komora by o něm a jednotlivých pozměňovacích návrzích měla hlasovat v úterý 18. prosince. Vzhledem k tomu, že poslanci podali téměř 500 pozměňovacích návrhů, ministr financí Jiří Rusnok varoval před přijímáním všech dodatečných návrhů jdoucích nad rámec rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Jan Rosenauer

Ten počítá se schodkem 46 miliard korun, příjmy 690 miliard a výdaji 737 miliard. V těchto mantinelech se poslanci snažili prosadit různé změny především ve výdajích. Ministr Rusnok předpokládá, že největší přesuny se budou týkat kapitol ministerstev zdravotnictví, kultury a školství.

V jednotlivých kapitolách navrhli poslanci mnoho změn. Kanceláři prezidenta republiky například navrhli přidat více než 72 miliónů korun, horní parlamentní komoře pak sebrat deset miliónů korun. Rozpočet Úřadu vlády zřejmě přijde o dvacet miliónů korun a Úřad veřejného ochránce lidských práv o deset miliónů korun.

Protože zdroje jsou omezené, navrhlo mnoho poslanců i přesun prostředků z vládní rozpočtové rezervy. To se ale ministru financí příliš nelíbí. "To je položka, kterou předepisuje zákon o rozpočtových pravidlech, že vláda má vyhradit takovouto rezervu na neočekávané výdaje, nastanou-li nějaké povodně, kalamita, a ta rezerva by měla dosahovat výše 0,3 procenta celkových výdajů. Bohužel tento požadavek zákona už Poslanecká sněmovna svým způsobem nedodržela loni a vypadá to, že ji bude krátit i letos. Samozřejmě z toho radost nemám".

"Poslanci pohrdají přáním občanů", řekla Alena Vondrová, předsedkyně Odborového svazu rozpočtových a příspěvkových organizací po jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu na příští rok. Vondrová je zklamána tím, že nikdo z poslanců nenavrhl průchodný způsob, jak zvednout platy zaměstnancům těchto organizací.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme