Nejbezpečnější investice jsou do kovů a zemědělských komodit

Hluboké propady akciových trhů v posledních týdnech nutí investory hledat nové příležitosti, kam vložit své prostředky. V menším se tak opakuje stejná situace jako před 3 roky po pádu banky Lehman Brothers. Investoři, které další poklesy burz odradily od spekulací na akciových trzích, teď přesouvají své prostředky hlavně do dluhopisů vlád Spojených států, Německa a velkých firem jako je třeba Intel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza. Výkyvy na burze.

Burza. Výkyvy na burze. | Zdroj: Reuters

"Nejenom malí, ale i ti větší a institucionální investoři a i vlastně největší americké banky utíkají z rizikových aktiv, touží po bezpečí v klidnějších vodách dluhopisů. Poslední data ukazují, že objem vlastnictví dluhopisů mezi největšími americkými bankami je největší od začátku roku 2009, a stejně tak poslední data ukazují, že odtok z akciových fondů drobných menších investorů je také největší od roku 2009," řekl ve Světě o jedné na Rádiu Česko makléř společnosti Fio Pavel Hadroušek.

Roste také zájem o komodity.

"V posledních týdnech investoři opravdu díky poklesu cen na akciových trzích přesouvají část prostředků do komodit. Přesouvají je především do drahých kovů. To odráží samozřejmě i ceny. Když se podíváme na posední 3 měsíce, cena zlata vzrostla o zhruba 17 procent, cena stříbra vzrostla zhruba o 11 procent. V podstatě se nelze ani čemu divit, protože když se podíváme na finanční trhy, tak zde vzrůstá nervozita, stejně tak i na mezibankovních trzích," uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák a dodal:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Tomáše Medka o investicích ve Světě o jedné na Rádiu Česko

"Investoři se obávají nějakého výraznějšího zpomalení hospodářského růstu ve světě, obávají se dluhové krize v Evropě, případného bankrotu Řecka, který by mohl vyvolat bankovní krizi v Evropě, znehodnocování peněz, a právě kvůli tomu se obrací na komodity a hlavně na drahé kovy, ve kterých vidí určitý bezpečný přístav."

Nejen kovy, ale i rýže

Vedle drahých kovů investoři více poptávají také zemědělské komodity. "Jejich cena nijak nepropadla, naopak některé vzrostly. Když se podíváme, tak od počátku roku vzrostla především cena rýže, případně kukuřice, ale také například kávy arabica," sdělil Čermák.

Peníze doporučuje investovat do komodit.

"Komodity obecně jsou poměrně silné. Když se podíváme na několik posledních měsíců, tak oproti akciím jsou mnohem silnější, uchovávají si svou sílu v dlouhodobém horizontu. Tam stále věříme zlatu, je to sice ohraná písnička, ale pořád to platí. Samozřejmě nenakupovat na maximech, ale počkat si na nějakou výraznější korekci a teprve potom vstupovat do pozic a držet v horizontu měsíců až let," doporučil.

Ze zemědělských komodit pak představuje dobrou investiční příležitost rýže. Její cenu na světových trzích žene vzhůru například krok thajských úřadů, které ji od zemědělců ve velkém vykupují.

"Tady máme velkou podporu ze strany úřadů, které se rozhodly podpořit tamní zemědělce tím, že budou vykupovat ve velkém rýži, a stanovili výkupní cenu nad úroveň tržní ceny. To samozřejmě podporuje zemědělce v tom, že budou prodávat rýži úřadům, do zásob, a naopak tato rýže nepoputuje na export. Thajsko je jedním z nejvýznamnějších exportérů rýže na světě," doplnil Petr Čermák.

Část prostředků stažených z akciových trhů míří také do měn. Poté, co švýcarský frank přestal být po zásahu tamní centrální banky atraktivní, doporučují makléři k nákupu singapurský dolar a norskou korunu.

Tomáš Medek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme