Nejbohatším člověkem světa je podle časopisu Forbes Jeff Bezos. Kellner se umístil v první stovce

Nejbohatším člověkem světa se stal zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos. Podle žebříčku časopisu Forbes překračuje jeho jmění 100 miliard dolarů. V hodnotě majetku tak Bezos opět přeskočil miliardáře Billa Gatese, který v žebříčku triumfoval 18krát za posledních 24 let včetně loňska.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle časopisu Forbes majetek Jeffa Bezose vzrostl během jediného roku raketovým tempem, konkrétně skoro o 40 miliard dolarů. Internetový král zbohatl hlavně díky růstu cen akcií Amazonu, kde vlastní zhruba 16 procent firmy.

Tržní hodnota Amazonu přesáhla hranici 680 miliard dolarů, což je v přepočtu více než 14 bilionů korun. Tím se stal Amazon třetí nejhodnotnější společností ve Spojených státech. Firma tak překonala i hodnotu Gatesova Microsoftu.

Lidstvo bohatne, tvrdí ekonom. Nepředávejme ale moc do rukou oligarchů tak snadno, varuje teolog

Číst článek

V první desítce nejbohatších lidí světa se podle Forbesu prosazují hlavně byznysmeni, kteří jsou spojeni s maloobchodem nebo IT technologiemi. Druhé místo mezi nejbohatšími muži planety obsadil už zmíněný Bill Gates s majetkem kolem 90 miliard dolarů. Na třetí pozici se poté umístil americký investor Warren Buffet, jehož jmění se odhaduje na 84 miliard dolarů. Mezi první desítkou miliardářů se objevilo i jméno majitele největšího módního guru Louise Vuittona nebo taky zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga.

Kellner v TOP 100

Na celkovém seznamu se letos objevilo celkem šest českých miliardářů. Po roční pauze se do první stovky nejzámožnějších lidí světa dostal i nejbohatší Čech - hlavní postava finanční skupiny PPF - Petr Kellner.

„Pro letošek získal dvě prvenství. Umístil se osmdesátý osmý a vrátil se do stovky nejbohatších lidí na světě. Ta 88. příčka je zároveň nejvyšší pozice, kterou kdy dosáhl. Pro letošek Kellnerovo jmění odhadujeme na 15,5 miliardy dolarů, což je zhruba 320 miliard korun,“ popisuje pro Radiožurnál redaktor časopisu Forbes Jaroslav Mašek.

Klíčovým příjmem Kellnera je nebankovní společnost Home Credit, která poskytuje půjčky po celém světě. Kellnerova skupina PPF navíc loni získala plzeňskou společnost Škoda Transportation. 

Druhým nejbohatším Čechem je premiér v demisi a dřívější majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, se jměním 4,6 miliardy USD skončil na 456. pozici. Z dalších Čechů Karel Komárek obsadil 729. místo, Radovan Vítek 822. pozici, Daniel Křetínský skončil na 924. místě a Pavel Tykač na 1756. místě.

Přibylo i bohatých žen

Ani Čína, ani Křetínský, ale Kellner. Kam povedou další kroky? Vše o prodeji Škody Transportation

Číst článek

Počet nejbohatších žen světa roste, celkem se jich v žebříčku objevilo skoro 260, tedy asi o 30 více než vloni. Nejmovitější ženou světa je Čou Čchun-fej z Hongkongu, zakladatelka společnosti Lens Technology, která vyrábí displeje pro chytré telefony.

Jak ukázal poslední průzkum J&T BANKY, spíš než okamžitým výnosům dávají dolaroví milionáři přednost bezpečným a konzervativnějším formám investování, jako jsou akcie na zahraničních burzách nebo také dluhopisy. V loňském roce byl obrovský zájem rovněž o nemovitosti, dodává mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

„Nejatraktivnější investicí pro dolarové milionáře jsou v současnosti nemovitosti. Někteří investoři sice hovořili o možném přehřátí trhu s nemovitostmi, nicméně většina z nich věří, že hodnoty nemovitostí ještě nedosáhly maxima. Zajímavou příležitost investoři nově spatřují ve start-upech,“ říká Veselá.   

Skoro 40 procent respondentů uvedlo, že do start-upů už investují, často jsou spoluzakladateli nebo je pomáhají řídit.

Zuzana Švejdová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme