Německá ekonomika se stabilizuje, těžit z toho bude i Česko

Německá ekonomika se postupně dostává do dobré kondice. Růst HDP ekonomicky nejsilnější evropské země se stabilizoval a po zbytek roku bude nabírat na rychlosti. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo německé ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Německé ministerstvo financí na základě svých analýz sice mluví o stabilizaci, nicméně spotřeba, což je klíčový ukazatel, se zatím příliš nezvyšuje. S větší spotřebou bude podle ekonomů růst poptávka, firmy budou více investovat, začne přibývat zakázek, a to je šance pro zahraniční firmy, které jsou na Německu z větší části závislé.

A to je případ i Česka, které zhruba jednu třetinu zboží podle statistiků vyváží na tento trh. Mezi výrobky, které české firmy na německý trh exportují, jednoznačně převládají stroje a dopravní prostředky. Naprosto zásadní postavení mají náhradní díly k motorovým vozidlům, a především auta.

To, že v Německu opravdu nastává obrat, pocítí Česko podle ekonomů hlavně v růstu ekonomiky. Oživení by mělo nastat v několika oblastech najednou - například ve stavebnictví, maloobchodě nebo dopravě.

A tím, že firmy budou více vyrábět nebo prodávat, budou podle analytiků také potřebovat více pracovníků. Oživení německé ekonomiky se tak projeví také v zaměstnanosti. Podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka ale s určitým zpožděním.

„I kdyby přišlo zlepšení ekonomické situace ve druhé polovině roku, to znamená kdyby opravdu začal růst počet zakázek Německa a dalších zemí eurozóny, začala růst průmyslová produkce a následně i hrubý domácí produkt, potom by se to na trhu práce, tedy v míře nezaměstnanosti, projevilo nejdříve na přelomu roku letošního a příštího. To zpoždění bývá celkem spolehlivé,“ upozornil ekonom.

Podmínkou podle Davida Marka je ale to, že v polovině roku skutečně přijde obrat v ekonomickém vývoji, a to v celé Evropě. Jenže to je právě stále hodně nejisté.

K oživení českého exportu dojde v polovině roku

Číst článek

Pokud jde o vývoj HDP v Německu za uplynulé čtvrtletí, konkrétní data statistici ani ekonomové z ministerstva ještě nezveřejnili. Podle některých ekonomů ale německá ekonomika mírně rostla a dokázala odolat recesi. Za celý letošní rok vláda odhaduje růst o 0,4 procenta.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme