Německo zřejmě během 11 let ukončí těžbu černého uhlí

Do roku 2018 se v Německu zřejmě uzavřou všechny černouhelné doly. Předběžně se na tom dohodli premiéři Sárska a Severního Porýní-Vestfálska se spolkovými ministry financí a hospodářství. Prioritou přitom je, aby se lidé pracující v černouhelném průmyslu neocitli na dlažbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

horníci

horníci | Zdroj: ČTK

V osmi dolech ve dvou zmiňovaných spolkových zemích se loni vytěžilo asi 21 miliónů tun černého uhlí. Veškerá produkce se přitom spotřebuje v Německu. Těžbu ale musejí stát i spolkové země ročně dotovat dvěma a půl miliardami eur. Tyto prostředky by se v budoucnu měly investovat do obnovitelných zdrojů energie.

"Žádný ze 37.000 zaměstnanců v černouhelném průmyslu nemusí mít strach, že by se ocitl na ulici," zdůraznil ministr hospodářství Michael Glos. Konečné rozhodnutí o ukončení subvencované těžby má definitivně padnout v roce 2012.

Dosažený kompromis je považován za nečekaný průlom. Sociální demokracie totiž ještě minulý týden požadovala časově neomezené pokračování minimální roční těžby šesti až osmi miliónů tun černého uhlí.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme