Nezaměstnanost klesla pod devět procent

Lidí bez práce v Česku postupně ubývá. Během dubna se jejich počet snížil o dalších 28.000 a míra nezaměstnanosti tak podle nové metodiky klesla pod devět procent, přesně na 8,9 procenta. Jak uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí, na úřadech se v dubnu o práci hlásilo 512.000 nezaměstnaných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fronta na Úřadu práce

fronta na Úřadu práce | Foto: Uherský Brod

V dubnu se úřadech nově přihlásilo 47.411 lidí, což je o 4282 víc než v březnu. Z evidence naopak odešlo 75.310 uchazečů, což je proti březnu o 17.591 nezaměstnaných víc.

Podle původní metodiky klesla březnová nezaměstnanost na 9,8 procenta z březnových 10,3 procenta. Nová metodika vychází z počtu nezaměstnaných, kteří nemají objektivní překážku pro nástup do práce. Nezapočítává například nezaměstnané ve výkonu trestu, v pracovní neschopnosti nebo ženy na mateřské dovolené.

Podle hlavního ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory stojí ze dubnovým zlepšením kromě sezónních vlivů v zemědělství a ve stavebnictví také poptávka po nových zaměstnancích ve strojírenství a ve službách. "Je zájem i o absolventy, protože nabízejí zaměstnavatelům větší flexibilitu a často i znalosti v oblasti moderních technologií," doplnil Pikora.

Novou práci si našlo 57.110 nezaměstnaných, dalších 18.200 nezaměstnaných opustilo evidenci úřadů bez umístění. Pokles počtu nezaměstnaných zaznamenalo všech 77 úřadů práce. Nejvíc klesla nezaměstnanost v okresech Pelhřimov, Jindřichův Hradec, Písek, Prachatice a Znojmo.

Nejnižší nezaměstnanost vykazují okresy Praha-západ (2,5 procenta), Praha-východ (3,1) a Praha (3,4). Na nejvyšší příčce žebříčku nezaměstnanosti se opět umístilo Mostecko s nezaměstnaností 21,9 procenta, Karvinsko (19,1) a Jesenicko (17,5).

Mezi nezaměstnanými převládají ženy nad muži. Bez práce je 10,4 procenta žen, ale jen 7,7 procenta mužů. Ženy tvoří 51,5 procenta všech nezaměstnaných. Úřady evidují 37.411 absolventů škol a 75.000 osob se zdravotním postižením. Podporu dostávalo téměř 140.000 nezaměstnaných, tedy zhruba 27 procent z nich.

Na jedno volné místo připadá v průměru 9,5 uchazeče. V počtu uchazečů na jedno místo však panují značné rozdíly: zatímco v Praze činí tento poměr 1,8, na Litoměřicku připadá podle údajů ministerstva na jedno místo rekordních 125,3 uchazeče.

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti podle statistického úřadu EU Eurostat činila v ČR v březnu 8,5 procenta a v porovnání s únorem klesla o 0,2 procentního bodu. Vyšší nezaměstnanost vykázalo například Polsko s 18,7 procenta, slovenská nezaměstnanost činila 16,7 procenta, naproti tomu třeba Irsko vykázalo nezaměstnanosti na úrovni 4,3 procenta.

I přes patrné zlepšení ale situace na českém trhu práce stále není růžová. Mnoho podniků totiž shání zaměstnance, ale nemůže je najít, protože uchazeči nemají odpovídající praxi nebo vzdělání. Podle Pikory proto sice nezaměstnanost bude dále klesat, ale jen pomalu. "Nezaměstnanost pod osmi procenty uvidíme až v roce 2007," odhaduje Pikora.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme