O česká lehká sportovní letadla je v USA velký zájem

České letecké firmy zaznamenaly rekordní exportní úspěch na největším leteckém veletrhu Oshkosh 2006 v americkém Wisconsinu. Nejvíc uspěly s lehkými sportovními letadly, ale i s vrtulemi a s komponenty do dalších kategorií letadel. Další podrobnosti má zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

české lehké sportovní letadlo

české lehké sportovní letadlo | Foto: Jan Fridrich

Ředitel české účasti na veletrhu Oshkosh 2006 Miloš Sklenka z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR informoval Český rozhlas, že české firmy na této akci prodaly nebo uzavřely smlouvy na dodávky lehkých sportovních letadel za 77 milionů korun. Prodaly také letecké komponenty, hlavně vrtule a záchranné systémy pro různé kategorie letadel za dalších 11 milionů korun.

V nové americké kategorii lehkých sportovních letadel (LSA - Light Sport Aicraft) do 600 kilogramů vzletové hmotnosti obsadila Česká republika víc než třetinu amerického trhu. Poptávka po našich letadlech několikanásobně překračuje schopnost českých firem vyrábět. Každá z 8 vystavujících českých firem, které vyrábějí LSA, prodaly jen za uplynulý týden veletrhu minimálně 15 letadel v ceně 80 tisíc až 100 tisíc amerických dolarů.

Podle zástupce Letecké amatérské asociace Jan Fridricha proto hrozí, že čeští výrobci omezí výrobu lehčích ultralightů pro Česko a Evropu a zaměří se na výhodnější Spojené státy. Už teď je produkce mezi LSA a lehčí ultralighty rozdělená asi půl na půl. Americká kategorie je také výhodnější z hlediska bezpečnosti, protože evropské ultralighty se musejí vejít do vzletové hmotnosti 450 kilogramů.

Na veletrhu Oshkosh 2006 bylo o mnoho starších českých letadel L-39. Jejich majitelé je nakoupili zejména v zemích bývalého socialistického bloku. Na americkém trhu je velká poptávka po takovém typu letadel a po náhradních dílech, kterou však české firmy prakticky vůbec neuspokojují.

Jen do konce letošního roku pojme americký trh na tisíc lehkých sportovních letadel. Do 8 let by to mělo být až 10 tisíc LSA. České firmy proto mají ve Spojených státech velkou perspektivu. Ohrozit by je mohl zejména nástup velkých firem jako Cessna. Ta zatím na veletrhu Oshkosh předvedla prototyp letadla v kategorii LSA. Velcí američtí výrobci by měli zejména výhodu velkosériové výroby, široké servisní sítě a pověsti dlouhodobě kvalitní značky.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme