Pár minut a Tatra získala nového majitele i naději na pokračování výroby

V sídle exekutorského úřadu v Chebu se dnes odehrála mimořádná událost. Na západě Čech se dražil největší domácí výrobce nákladních automobilů, kopřivnická Tatra. Exekuci nařídil Okresní soud v Novém Jičíně na základě návrhu jednoho z věřitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na dražbu Tatry nesměly diktafony, kamery ani fotoaparáty novinářů

Na dražbu Tatry nesměly diktafony, kamery ani fotoaparáty novinářů | Zdroj: ČTK

Výjimečnost situace potvrzuje Andrej Čírtek, jehož firma Composite Com Tatru do dražby poslala.

„Podle našich informací je to první dražba podniku takovéto kategorie, a přestože tento institut je v zákoně poměrně dlouho, jeho využití pro takhle velký podnik a vůbec jeho využití oproti nástroji insolvence není tak časté,“ říká s tím, že dražba by měla Tatře pomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dražbu Tatry sledoval v Chebu reportér Zdeněk Trnka

„Tradiční cesta, co se velmi často využívá, je cesta insolvence. Problémem insolvenčního řízení je, že v zásadě to vždycky vede k zastavení výroby, propouštění zaměstnanců a stejně pohledávky věřitelů jsou nakonec v procesu uspokojeny jen z části. Pozici takového podniku, jako je Tatra, to může už definitivně zničit,“ připomněl Čírtek.

Zároveň vyloučil, že by jeho firma chtěla Tatru Kopřivnice v dražbě získat sama. „Composite Com chce svou pohledávku uspokojit, takže v žádném případě my se dražby účastnit nebudeme,“ zdůraznil.

Automobilka Tatra má nového majitele, vydražil ji za 176 milionů korun

Číst článek

Dražba výjimečného českého podniku se v Chebu konala podle standardních pravidel. Mimochodem bez diktafonů, kamer a fotoaparátů novinářů.

Za necelých dvacet minut tradiční automobilka změnila majitele. Tím se stal jediný dražitel - společnost Truck Development ze severu Moravy. Zástupci firmy Marek Galvas potvrdil zájem na rozvoji Tatry, uhrazení pohledávek a dalším rozvoji firmy.

Předseda představenstva společnosti Truck Development Marek Galvas hovoří s médii po dražbě v Chebu | Foto: ČTK

„Naším cílem je Tatru stabilizovat, provozovat, vypořádat závazky a rozvíjet dál výrobu a fungování Tatry,“ uvedl Galvas. Propouštění jeho firma údajně nechystá, zato připravuje výměnu tatrováckého managementu.

Nový vlastník získal Tatru Kopřivnice za 176 milionů. A to je méně, než zástupce věřitele Andrej Čírtek čekal. I tak je ale v zásadě s dražbou spokojen.

„Jde o to, aby Tatra vyráběla a aby mohlo i v muzeu přibývat ještě něco nového. Ne aby se z celé Tatry stalo muzeum. Doufáme, že nový vlastník se s touto situací vypořádá,“ podotkl Čírtek.

Zdeněk Trnka, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme