Počet neplatičů DPH v Česku roste. Nejvíc jich je v Praze a na jihu Moravy

Registr plátců DPH se plní firmami a živnostníky, kteří tuto daň státu neodvádí. Podle finanční správy se jejich počet zvýšil na 168. Nejvíc neplatičů DPH má sídlo v Praze a Jihomoravském kraji. Třetina z celkového počtu nespolehlivých plátců v registru podniká v oblasti obchodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platy ústavních činitelů a soudců byly několik let vypočítávány nesprávným způsobem. Odvíjely se od průměrného příjmu v nepodnikatelské sféře, který byl násoben zákonem striktně daným koeficientem

Platy ústavních činitelů a soudců byly několik let vypočítávány nesprávným způsobem. Odvíjely se od průměrného příjmu v nepodnikatelské sféře, který byl násoben zákonem striktně daným koeficientem | Foto: CC BY-NC-ND 2.0, dangerismycat

Téměř 70 procent záznamů v registru tvoří malé podniky s tržbami do 10 milionů korun. Podle společnosti Bisnode nejvíce přibývá firem s obratem mezi 10 a 60 miliony korun.

„Stačí, když firma dluží dva tři měsíce na DPH, a už se dostává na černý list. Jestli uvede nepravdivé sídlo, tak tam může být zařazena také,“ popisuje, jak vzniká seznam nespolehlivých plátců DPH, analytik společnosti Bisnode Michal Říčař.

Plátcem DPH se v Česku stává podnikatel nebo firma s ročním obratem přesahujícím jeden milion korun.

Registr plátců DPH je webový portál ministerstva financí. Vznikl před necelými dvěma roky proto, aby zabránil daňovým únikům a podvodům.

Majiteli firmy stačí do kolonky zadat daňové identifikační číslo jakéhokoli obchodního partnera. Mezi základními údaji o něm se objeví informace, jestli vyhledávaný podnik je, nebo není spolehlivý plátce.

To je pro obchodní partnerství zásadní informace, protože v případě, že podnik DPH neplatí, bude úřad vymáhat daň na podniku, který s tímto neplatičem obchoduje. U firem, které dříve měly potíže s placením DPH a teď už tuto daň pravidelně znovu platí, se tato informace už neobjeví.

Jan Beneš, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme