Pohonné hmoty mírně zdražily, několikaměsíční pád cen zřejmě skončí

Pohonné hmoty v nejbližších už zřejmě nebudou levnější. V minulém týdnu naopak mírně zdražily a zdá se, že několikaměsíční pokles cen je u konce. Důvodem jsou rostoucí ceny ropy, které za poslední dva týdny stouply zhruba o deset dolarů za barel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V posledním týdnu zdražily pohonné hmoty průměrně o 26 haléřů. Nejprodávanější Natural 85 je k dostání průměrně za 29,64 koruny, litr nafty je o desetník dražší.

Jak potvrzuje Eva Mahdalová ze společnosti Colosseum, mírné zdražování bude pokračovat i v dalších dnech.

„Očekáváme, že ceny pohonných hmot v nejbližších týdnech budou spíše stoupat než klesat, a to o několik haléřů. Důvodem je, že cena ropy Brent se zvýšila za dva týdny o 14 procent a nyní stagnuje na 56 dolarech za barel,“ řekla Mahdalová.

Vyšší spotřeba, rychlejší zdražování

V lednu se ceny u čerpacích stanic místy dostaly hluboko pod 30 korun za litr, a motoristé tak podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu tankovali častěji. Právě vyšší spotřeba paradoxně urychlila růst cen.

„Prodeje na to, že je zimní období, jsou poměrně silné a musíme častěji doplňovat zásoby benzinu. Řada čerpacích stanic zaváží již v tomto týdnu dražší Natural, než to bylo v minulém týdnu,“ uvedl Loula.

Nejlevněji teď řidiči natankují benzin v Královéhradeckém kraji a naftu v Pardubickém, ceny se v obou případech pohybují těsně nad 29 korunami. Nejdražší pohonné hmoty jsou už tradičně v Praze, na Vysočině a v Jihomoravském a Plzeňském kraji, tedy tam, kde jsou frekventované dálnice.

Ceny pohonných hmot | Foto: Český rozhlas

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme