Politici se o důchodové reformě chtějí dohodnout do konce října

O tom jak bude vypadat naše důchodová reforma se chtějí politici dohodnout do konce října. Vyplynulo to z dnešního setkání premiéra Paroubka s představiteli koaličních a opozičních stran. Politici se na dnešní schůzce dohodli, že reforma je nutná. Současný systém ještě vydrží patnáct dvacet let bez dluhů, ale naše populace stárne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodkyně

Důchodkyně | Foto: Jan Rosenauer

Každá strana přišla na jednání se svými návrhy, které se od těch ostatních liší, a ty svoje také považuje za nejlepší. Jak poukazuje předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, bez kompromisů to nepůjde. "Nezbytné je uzavřít dohodu. Bude-li každá politická strana trvat na svém modelu beze zbytku, výsledkem nemůže být nic jiného, než že žádná reforma nebude," řekl Kalousek.

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý neodcházel z jednání úplně spokojený. "Očekával jsem za ODS, že se podaří v tuto chvíli lépe zformulovat věcné zadání pro další práce. To se, bohužel, nepodařilo," vysvětlil Tlustý.

Podle odborníků by reforma měla zvýšit věk pro odchod do penze. Ondřej Schneider z Karlovy univerzity se domnívá, že reforma má značné zpoždění. Přijata měla být před pěti šesti lety. "Systém se nikdy nezhroutí. Ten systém povede vždy jen k tomu, že důchody budou stále čím dál nižší a daně, které na něj platíme, budou čím dál tím vyšší. Systém proto bude velmi neefektivní a bude špatně fungovat, ale fungovat bude. Avšak každý rok čekání nás bude stát miliardy korun," dodal.

Ondřej Kubala, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme