Předseda polské národní banky kritizuje ekonomickou politiku vlády

Předseda polské národní banky Leszek Balcerowicz varoval, že ekonomická politika současné vlády premiéra Jaroslawa Kaczyńského může polské hospodářství přivést do potíží. Premiér ale včera oslavil sto dní své vlády a připomněl hospodářské úspěchy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Wawel

Hrad Wawel | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Polské hospodářství se rozvíjí, ale to, co se děje v politice, nepřispívá k tomu, aby tento úspěch byl trvalý," těmito slovy komentoval profesor Leszek Balcerowicz sto dní vlády Jaroslawa Kaczyńského. Upozornil na rostoucí zadlužování státu a řekl, že současná vláda dělá vše proto, aby se deficit ještě více zvýšil.

Podle šéfa národní banky jde Polsko špatným směrem. "Vláda zásadní reformy odkládá a stav veřejných financí se zhoršuje. Opožďuje se také privatizace, což politikům ponechává moc nad částí podniků," uvedl profesor Balcerowicz.

Vláda Práva a spravedlnosti skutečně odložila privatizaci některých velkých podniků zejména v energetickém sektoru. Podle premiéra Kaczyńského tím ale vláda zabránila privatizačnímu chaosu.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme