Prezident vetoval zákon o DPH

Klíčový zákon vládní reformy veřejných financí - návrh o dani z přidané hodnoty - prezident Václav Klaus vetoval. Zpátky do Poslanecké sněmovny vrací také zákon o dani z nemovitostí. Zákon o DPH měl od 1. května snížit základní sazbu z 22 na 19 procent a zároveň do ní měl přesunout řadu položek ze snížené pětiprocentní sazby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus

Václav Klaus | Foto: Jan Rosenauer

Jak řekl hradní mluvčí Petr Hájek, hlava státu oba zákony pokládá za "nedobrou směsici" opatření, které Česko před vstupem do Evropské unie musí udělat, s opatřeními spornými, které budou mít na české občany a podniky řadu hlubokých negativních důsledků.

"Prezident se současně rozhodl nevyužít celé patnáctidenní lhůty, dané mu ústavou k rozhodnutí o podpisu či nepodpisu, a veto Poslanecké sněmovně zaslal s týdenním předstihem proto, aby se sněmovna mohla těmito zákony ještě jednou odpovědně zabývat před 1. květnem, a chce jí k tomu poskytnout co nejvíc času," vysvětlil Hájek.

Premiér není nadšen

Předseda vlády Vladimír Špidla pokládá prezidentovo veto za nešťastné. "Podepsání zákona o DPH by všem poskytlo větší právní jistotu a usnadnilo přizpůsobení českých podnikatelů při vstupu do Evropské unie. Prodloužení nejistoty o přesné podobě zákona nikomu neprospívá," oznámil Špidla.

Předseda Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Lubomír Zaorálek, byl kroky prezidenta Klause překvapen: "Myslím si, že jsem to neočekával. Myslím, že není úplně rolí prezidenta, aby vstupoval takto do daňové legislativy. Zákony, které mu posla parlament schválily sněmovna i Ssenát po velmi důkladné, často bouřlivé diskusi a byl to určitý souhlas, na kterém se shodly."

Poslanci chějí hlasovat jako v únoru

Dosavadní stanoviska poslanců naznačují, že sněmovna s největší pravděpodobností prezidentské veto přehlasuje a normu znovu schválí. Většina zákonodárců tvrdí, že budou hlasovat stejně jako v únoru, kdy koalice přijetí zákona prosadila.

Předpokládá, že sněmovna bude o vetu prezidenta jednat 20. dubna. Jednoznačnou podporu zákonu deklarují sociální demokraté. Michal Kraus z ČSSD to očekává i od lidovců a unionistů. Podle něho by měli poslanci koalice projevit větší státotvornost než prezident Klaus. "Protože nepřijetí zákona o DPH by poškodilo hlavně podnikatele, kteří by k 25. dubnu museli zaplatit 50% zálohu na DPH, způsobilo by to kolaps při dovozu zboží do Česka, a tím pádem i ekonomickou destabilizaci," uvedl Kraus pro Radiožurnál. Pro zákon bude i poslanec Tomáš Vrbík, který v březnu vystoupil z Unie svobody.

Proti zákonu bude zřejmě jen opozice. Podpořit ho ani tentokrát nemíní ODS a KSČM. Martin Kocourek připomíná jejich důvody: "Odmítáme zbytečné, drastické zdražení služeb, které má zákon přinést, a odmítáme podpořit zákon, který existenčně ohrozí celá odvětví a jeho základní legislativní nedostatky vyvolají totální zmatek v daňové správě."

Pokud bude koalice jednotná, potom těsnou většinou 101 hlasu prezidentské veto překoná.

Milan Kopp, Naděžda Hávová, Milada Richterová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme