Prodejci pohonných hmot by měli skládat 20milionovou kauci. Malé firmy protestují

Po černém trhu s lihem se poslanci podívali i na obchodování s pohonnými hmotami. I jejich prodejci zřejmě budou muset své podnikání vykoupit kaucí, a ne malou. Podle novely zákona, o které dnes bude sněmovna hlasovat, by měla být ve výši 20 milionů korun. Mělo by se tím zabránit daňovým únikům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Organizované skupiny dnes přeprodávají cisterny mezi 30 až 40 subjekty během několika málo hodin. Na jedné cisterně je v průběhu zdaňovacího období možno realizovat daňový únik na DPH až přes 20 milionů korun. Cisteren se denně přeprodávají desetitisíce,“ popisuje jeden z autorů novely, občanský demokrat Jan Kubata, jak černý obchod s pohonnými hmotami v praxi funguje.

20 milionů korun jako kauce na podnikání s pohonnými hmotami má z trhu vyhnat takzvané bílé koně a mafiány. Podle šéfa představenstva Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka na to ale doplatí jen malí prodejci:

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu novely na trh s pohonnými hmotami diskutovali manažer kvality společnosti Benzina a vedoucí rozvojové skupiny České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula a předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček

„Důsledkem samozřejmě bude, že na trhu zůstanou jednak ty největší společnosti, povětšinou nadnárodní, zůstane i pár větších tuzemských distributorů a na trhu taktéž zůstanou firmy, které v uplynulém období, kdy bylo možné krást a stát nebyl schopen daňovým únikům zabránit, dostatečně zbohatly a na kauci mají.“

Dvacetimilionová kauce není jediné opatření, které by mělo státu zachránit pět až osm miliard korun, které se na spotřební dani každoročně ztrácejí. Prodejce bude muset mít střední nebo vysokou školu, praxi v oboru, doklad bezdlužnosti a novela zavádí i takzvanou odpovědnou osobu.

„Nejedná se jenom o kauci, my vytrhujeme kauci milionů, ale uvědomme si, že je ta i krok B: bankovní garance. Ta je za jiných podmínek, je mírnější,“ upozorňuje na komplexnost problému manažer kvality společnosti Benzina a vedoucí rozvojové skupiny České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula, jehož asociace se na vzniku novely podílela.

Pozměňovací návrh

„Nejsme principiálně proti zavedení kauce, považujeme ji za opatření, které ne že pomůže, ale může pomoci za určitých podmínek,“ uznává předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček a pokračuje:

„Ovšem z našeho pohledu 20 milionů je částka, která skutečně zlikviduje větší část toho soukromého malého trhu, který je právě jádrem té konkurence na trhu. Podle našeho názoru, když už bychom měli hovořit o celoplošné kauci, tak maximálně v úrovni 10 milionů.“

Nejlepším opatřením by ale podle Indráčka bylo, aby firmy, které působí na trhu déle než 5 let, aktivně po tuto dobu pohonné hmoty prodávají a po celé období se nedopustily daňových deliktů, kauci skládat nemusely.

Na regulaci prodeje pohonných hmot je shoda napříč politickým spektrem. Novela tedy s největší pravděpodobností závěrečným hlasováním projde úspěšně.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme