Český průmysl podle statistiků v červenci zpomalil růst na 0,8 procenta. Na vině jsou i dovolené

Průmysl v Česku v červenci zpomalil meziroční růst na 0,8 procenta z červnových 2,7 procenta. Vyplývá to z revidovaných údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce nižší o 0,3 procenta, což bylo mimo jiné ovlivněné i čerpáním celozávodních dovolených.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba automobilů (ilustrační foto)

Výroba automobilů (ilustrační foto) | Foto: Lukáš Hron | Zdroj: iDNES / Profimedia

Třetí měsíc v řadě vzrostla meziročně výroba aut, tentokrát to bylo o 15,8 procenta. „Podobně jako v červnu však řada odvětví, která dříve pomáhala udržet celkovou průmyslovou produkci v růstu, nyní zaznamenala pokles,“ uvedla Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu Českého statistického úřadu.

Pohoršil si například kovodělný průmysl, a to bezmála o osm procent. Výsledek hutnictví a slévárenství byl proti loňskému červenci o více než 15 procent horší. O 7,4 procenta pak kleslo zpracování dřeva.

Meziroční růst cen výrobců zrychlil. U zemědělství je nejvyšší za posledních 30 let

Číst článek

Těžební průmysl naopak vzrostl o téměř pět procent. „Projevila se zvýšená poptávka po uhlí v návaznosti na rostoucí ceny elektřiny a plynu,“ uvedli statistici.

Výroba elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu si polepšila o 5,4 procenta. Bylo to částečně ovlivněno kratšími pravidelnými odstávkami v některých elektrárnách.

Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 2,2 procenta. Zakázky ze zahraničí se sice snížily o 2,1 procenta, ale tuzemské vzrostly o 12,0 procenta. Meziměsíčně se hodnota nových zakázek snížila o desetinu.

„Tento výsledek opět výrazně ovlivnilo jedno odvětví, výroba motorových vozidel. V červenci minulého roku a zejména letos v červnu byla hodnota nově uzavřených zakázek v tomto odvětví vysoká,“ dodali statistici.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v červenci meziročně snížil o 0,1 procenta a jejich průměrná hrubá mzda byla o 6,1 procenta vyšší.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme