Průmyslová výroba v Česku v červnu opět klesala. Dařilo se pouze vývozu

Průmyslová výroba v červnu meziročně klesla o 2,2 procenta. Klesala už v květnu, to dokonce o 2,4 procenta. Hodnota nových zakázek navíc meziročně klesla o téměř 3 procenta. Podniky tak příliš nemohou počítat s růstem výroby. Pozitivní je však stav vývozu, který vzrostl o 5,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontejner na odvoz suti

Kontejner na odvoz suti | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Hlavním důvodem je nízká poptávka a malý odbyt. Vláda šetří a to se odráží hlavně ve stavebnictví.

V červnu stavební výroba ještě dál zrychlila svůj pokles až na meziročních 8,4 procenta. Snížilo se hlavně inženýrské stavitelství, tedy výstavba silnic, železnic či mostů. Svědčí to o tom, že veřejný sektor reguluje zakázky.

Podle generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška na pokles ve stavebnictví doplácí především firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek

„Nejenom, že si nevydělají, jsou ekonomicky labilní, mnoho jich musí z trhu odejít, i třeba dobrých firem. Ale propouštějí i zaměstnance, které nechtěli propouštět - lidi, kteří tvoří kádr kvalifikovaných lidí podniku. Ty už zpátky nedostaneme. Až se situace zlepší, tak na tom stavebnictví bude zase špatně po této stránce," upozornil ve Stalo se dnes.

Vedle státu však šetří i domácnosti. Přitom domácí poptávka byla dlouhou dobu hnacím motorem ekonomiky. Malá ochota domácností utrácet se projevuje už mnoho měsíců, což je vidět i na stále klesajících tržbách obchodníků.

Průmyslu v současnosti pomáhá hlavně vývoz. V červnu skončil zahraniční obchod přebytkem přes 29 miliard korun a vývoz vzrostl o 5,6 procenta.

„S výjimkou jediného rostly všechny segmenty, nejvíce potraviny a průmyslové zboží. Nejvíc se ale daří automobilovému průmyslu,“ říká analytik společnosti HomeCredit Michal Kozub. Jediné odvětví, které nezaznamenalo růst, byla oblast chemikálií a farmacie. Dovoz však vzrostl jen o necelé procento. Lidé méně kupují spotřební zboží a podniky méně nakupují suroviny a materiál pro svoji další výrobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stav českého průmyslu v červnu komentoval na Rádiu česko analytik společnosti Home Credit Michal Kozub

„V plusu se stále drží automobilky a výrobci elektrických zařízení, ovšem na druhé straně vidíme silné poklesy v případě výroby kovů, farmacie a elektroniky. Ze zakázek je patrné, že dobrých výsledků v průmyslu se nedočkáme ani v příštích měsících. Průmysl jako motor ekonomiky začíná pomalu zadrhávat a zdá se, že recese české ekonomiky bude o něco delší než ta předchozí,“ potvrzuje také analytik ČSOB Petr Dufek.

Také analytik společnosti Next finance Vladimír Pikora varuje před přílišným optimismem. „Když se udělá hlubší analýza, tak se zjistí, že vlastně co se týče vývozu, nám se daří vyvážet pouze v těch případech, kdy vyváží dceřiné společnosti nějaké zahraniční banky. Když se jedná o čistě domácí podniky, tak ten má problémy pronikat na zahraniční trhy a zde ten vývoz roste jen zanedbatelně,“ tvrdí.

Automobilkám se daří

Automobilovému průmyslu se stále daří, protože české podniky se úspěšně podílejí na vývozu mimo Evropu, hlavně do Číny a Indie. To jsou trhy, kde se auta zatím stále prodávají, což trochu snižuje rizika klesající poptávky v Evropě.

Evropa je ale stále hlavním odbytištěm a čím dál více se potýká s důsledky dluhové krize. Evropská unie v čele s centrální bankou navíc přes pár měsíců staré proklamace nezměnila svoji politiku. Nesáhla k prorůstovým opatřením, ale jen dál nalévá další peníze do oběhu. Z toho profitují finanční domy, ale ne podniky.

Poptávka tím neroste, tisk nových peněz naopak znamená nebezpečí růstu inflace, oslabování eura a tím pádem pro české podniky riziko, že jejich zboží bude na evropských trzích dražší.

Průmyslová výroba | Foto: ČTK

Pavel Novák, Jitka Hanžlová, Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme