Romanův odchod z čela ČEZu oddálila krize, rozhodl se prý už na podzim

Martin Roman se rozhodl odejít z čela ČEZu už loni na podzim. Uvádí to v rozhovoru pro Hospodářské noviny s tím, že jako první se o jeho záměru dověděl předseda dozorčí rady Martin Říman. Toho teď nahradí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Roman

Martin Roman | Zdroj: ČTK

Romanův plánovaný odchod ale oddálila krize, která postihla i energetický průmysl. Odcházejí šéf odmítá, že by ČEZ měl problémy. Reaguje tak na letošní propad zisků o 40 procent. Loňské výnosy prý byly mimořádné, a letos se nezopakovaly.

Roman taky komentuje průtahy v realizaci dostavby Temelína. Za tím je podle něj nepřipravenost dodavatelů, kteří nebyli schopní dát patřičné nabídky.

Pokud jde o scénář oznámení Romanovy rezignace. Informace skutečně unikly o pár dní dřív, než měly. Jinak ale platí, že se Martin Roman rozhodl odejít sám a že mu premiér Petr Nečas nabídl místo šéfa dozorčí rady.

Vstup do politiky v rozhovoru odmítl s tím, že si to teď neumí představit.

Martin Roman tvrdí, že jeho odchod firmu nepoznamená. Zůstává totiž celý manažerský tým, který vybudoval. Klíčovými úkoly ČEZu jsou teď podle něj realizace dostavby jaderné elektrárny Temelín. To prý bude největší investiční akcí v historii České republiky. Atomová energie je podle Romana nejefektivnější a nejekologičtější ze zdrojů.

Další prioritou je boj o uhlí. Roman zmiňuje spor s majitelem Mostecké uhelné Pavlem Tykačem o cenu. ČEZ chce nakupovat za podmínek, jako jsou v Německu. Druhá strana má ale jinou představu.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme