Rozpočet Evropské unie má být i příští rok vyšší

Unijní rozpočet je třeba příští rok navýšit o necelých pět procent. Navrhla Evropská komise. Očekává se, že to podobně jako v minulém roce vyvolá nevoli v členských státech sedmadvacítky. Ty totiž uplatňují úsporná opatření, zatímco rozpočet Unie chce další peníze. Komise růst nákladů zdůvodňuje tím, že Unie musí dostát svým dřívějším závazkům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

„Závazky, které se daly zrušit, se zrušily. Bylo jich asi za tři miliardy,“ hájil návrh rozpočtu eurokomisař pro finanční plánování Janusz Lewandowski.

Připomněl, že poprvé po dlouhé době plánuje Komise nulový nárůst svých administrativních nákladů.

Potřebu navýšení rozpočtu vysvětlil tím, že Unie musí dostát svým dřívějším závazkům a proplácet například podporu už realizovaným projektům.

Kdyby to neudělala, vystavila by se nejen možnosti, že ji členské státy zažalují, ale uvedla by tím do svízelné situace i obce a regiony, které už projekty spolufinancované Unií zahájily.

Členské země se mají k návrhu rozpočtu vyjádřit v červenci a Evropský parlament na podzim. Podobně jako loni se dá očekávat, že o podobu rozpočtu svedou lítý boj.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme