Rusko odvolá zákaz dovozu zeleniny z EU. Až to bude bezpečné

Moskva je ochotna obnovit dovoz zeleniny ze zemí evropské sedmadvacítky, pokud Brusel zaručí její nezávadnost. Po skončení summitu Ruska a Evropské unie to v Nižním Novgorodu potvrdili ruský prezident Dmitrij Medvěděv a šéf evropské komise Manuel Barroso. Moskva zakázala dovoz zeleniny ze zemí EU kvůli obavám z nákazy EHEC. Brusel označil plošné opatření za nepřiměřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenina na trhu

Zelenina na trhu | Foto: Corel GALLERY

Rusko otevře podle prezidenta Dmitrije Medvěděva znovu trh pro evropskou zeleninu, pokud Evropská unie zaručí kvalitu dovážených výpěstků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kabrhelová.mp3

Ruští a unijní experti v nejbližší době odsouhlasí patřičné certifikáty, které poté evropští hygienici budou vydávat konkrétním dodavatelům. Podle Jose Manuela Barrosa vzor dokumentů ruská strana dostane co nejdřív – pokud možno během pátku či soboty.

Evropská unie vyveze ročně do Ruska zeleninu za zhruba 600 milionů eur. Ze situace těžili především ruští producenti zeleniny.

Zákaz neodpovídá podle Bruselu pravidlům a zásadám Světové obchodní organizace, do které chce Rusko vstoupit ještě do konce roku. Na summitu ale nedošlo k nějakému zásadnímu pokroku v jednání. Prezident Medveděv připustil, že se jednání protahují víc, než by si Rusko přálo. Požádal proto partnery z Evropské unie, aby jednání završili během měsíce.

Situace kolem dodávek evropských potravin do Ruska se stala hlavním tématem jednání poté, co plošný zákaz vyvolal napětí mezi Bruselem a Moskvou.

Špičky evropské unie a Ruska nicméně diskutovaly i o otázkách dlouhodobější spolupráce a tématech jako ji energetika či výhledové rušení vízové povinnosti pro občany Ruska cestující do Unie.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme