Slovensko nabízí skvělá vína, Evropa o tom zatím příliš neví

Slovenská vína sbírají ocenění na světových výstavách, přesto se o nich v zahraničí příliš neví. Slovenské sklípky přitom ukrývají zajímavé „poklady“, jen je třeba se za nimi vypravit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinice

vinice | Foto: Vojtěch Berger

„My jsme rodinná společnost. Založili ji moji rodiče. Můj otec je vinař i vinohradník, vyrábíme jen z vlastních hroznů, které pěstujeme v sobranecké oblasti. Je to asi 15 hektarů vinic,“ říká Veronika Regendová.

Sobrance, odkud pochází, leží kousek od ukrajinské hranice. Východoslovenská vinařská oblast patří k těm, které turisti často opomíjejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o slovenském vínu natočil redaktor Vojtěch Berger

„Naše specialita je například cuvée rumín, to je cuvée tramínu červeného a rulandského šedého,“ popisuje Veronika Regendová.

Dalším tajným tipem na vinařskou exkurzi je odlehlá oblast kolem Velkého Krtíše. Nejkratší cesta tam nevede z Bratislavy, ale z Budapešti. Ján Domin se chlubí, že tam v roce 1989 vyrobil první bio víno v Československu. Od té doby se však slovenské vinice pořádně smrskly.

„Česko, tedy Morava měla tehdy 13 tisíc hektarů, Slovensko 33 tisíc hektarů. Dneska má Slovensko osm až deset tisíc a Morava a Česko mají 22 tisíc hektarů,“ říká Domin.

Slovensko proto zdaleka není co do produkce vína soběstačné a stovky tisíc hektolitrů musí dovážet z ciziny.

Odborníci se ovšem shodují, že kvalita slovenských vín roste. Bratislava nedávno hostila prestižní degustační soutěž Concours Mondial de Bruxelles a slovenská vína získala šestý nejvyšší počet medailí.

Podle jednoho z organizátorů soutěže Fredericka Galtiera však Slovensko pořád nemá pevné místo na vinařské mapě světa.

„Na to se tu vyrábí příliš málo vína a příliš málo se ho vyváží, takže si ho málokde v cizině koupíte. Nejlepší je prostě na Slovensko přijet a zdejší vína ochutnat,“ podotýká Galtier.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme