Sněmovna nechce účast státu v arbitrážích

I od právě probíhajících arbitráží s českými firmami by měl stát podle představ ČSSD do budoucna odstoupit s tím, že místo těchto rozhodčích řízení by se případnými spory zabývaly výhradně soudy. Sociální demokraté dnes prosadili tuto změnu v dolní parlamentní komoře s podporou KSČM. Poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka ji připojil k novele zákona o platebním styku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Koudelka

Zdeněk Koudelka | Foto: Poslanecká sněmovna

Vysvětluje, co si od ní jeho strana slibuje: "Větší kontrolu státních peněz - kontrola hospodaření státu je významnou podmínkou správnosti hospodaření. A protože spory jsou o velké částky, tak je logické, že je pro kontrolu je lepší, aby to řízení bylo veřejné - tedy soudní, nikoli tajné, tedy před rozhodčím senátem."

Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Proti návrhu hlasovala nejen opoziční ODS, ale i křesťanští demokraté a unionisté. Kritizují zejména fakt, že opatření by bylo retroaktivní. To znamená, že by se týkalo ještě neskončených arbitrážních řízení jako je například kauza Diag Human.

Poslanec ODS Vladimír Doležal považuje novelu za legislativní zmetek: "Já si myslím, že to je reakce na nepodařené arbitráže, ale vládní strana by si měla uvědomit, že chyba možná je - kdo zastupoval u arbitráží, nikoli arbitráž jako taková."

Někteří poslanci se navíc domnívají, že právní úprava by narazila nejen na odpor Ústavního soudu, ale vyvolala by i žaloby na Česko u mezinárodních soudů. Proti je také šéf Ústavu státu a práva Vladimír Balaš, podle kterého návrh popírá zásady právního státu. Profesor Právnické fakulty Univerzity Karlovy a bývalý ústavní soudce Vojtěch Cepl zase kritizuje fakt, že novela by změnila pravidla uprostřed právě probíhajících sporů.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme