Soud nepřiznal Bestsportu právo hlasovat na schůzi věřitelů

Reorganizace, nebo konkurz. O tom, jak nakonec dopadne zadlužená Sazka, rozhodnou její věřitelé. Ne ale všichni, hlasovací právo teď mají jen věřitelé s přiznanými pohledávkami, kterých je celkově za 8,4 miliardy korun. Většinu těchto pohledávek drží v rukou firmy kolem skupin KKCG a PPF. Soudce teď rozhoduje o tom, zda přizná hlasovací právo i věřitelům, jejichž pohledávky nebyly přezkoumané. Právo hlasovat ale nepřiznal například firmě Bestsport, která je ovládána Sazkou a která provozuje O2 arenu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák | Zdroj: ČTK

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák už předtím kvůli přístupu k pohledávce Bestsportu zpochybnil nezávislost soudce.

Věřitelé Sazky se rozhodli ponechat ve funkci prozatímní věřitelský výbor ve stejném složení. Doplnili jej pouze o zástupce zajištěných věřitelů, tedy agenta držitelů dluhopisů The Bank of New York Mellon, jímž bude advokát Tomáš Otruba.

Soud ponechal ve funkci dosavadního prozatímního insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku. Věřitelé o jeho případném odvolání nemohli hlasovat.

Schůze věřitelů se teď odehrává v budově soudu, z Národního domu na Vinohradech v Praze se musela přestěhovat kvůli plánovanému plesu.

Program má asi sedm bodů. Kromě už zmíněného „zlatého hřebu nakonec“, tedy co dál se Sazkou, budou věřitelé volit i věřitelský výbor – jakýsi orgán, který za ně bude jednat, rozhodovat o tom, jestli hlasovací právo zůstane jen těm pohledávkám, které správce Cupka zjistil a nepopřel je, nebo jim toto právo omezí.

Jednání je velmi zdlouhavé, dopoledne ho několikrát narušily námitky Aleše Hušáka, jeho právníků i právníků jemu spřízněných firem.

Hušák vznesl námitku podjatosti soudce. Vedl se spor o výklad některých ustanovení insolvenčního zákona. Namítal dokonce i to, že je ze strany soudu šikanován, když ho soud údajně opakovaně vyzýval, ať potvrdí pravost svého podpisu na některých listinách.

Schůze bude mít zcela jistě dohru u odvolacího soudu. Firmám spřízněným s Alešem Hušákem se nelíbí, že Bestsport neměl hlasovací práva a dnešní schůzi – ať už dopadne jakkoli – napadne.

Martin Drtina, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Eva Presová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme