Soud: Student Agency postavení na trhu nezneužila, pokutu zatím platit nemusí

Krajský soud v Brně dnes zrušil pětimilionovou pokutu dopravci Student Agency. Případ dostane zpět antimonopolní úřad. Ten společnosti vyměřil pokutu za zneužití dominantního postavení v konkurenčním boji na přelomu let 2007 a 2008.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vnitrostátní doprava Student Agency

vnitrostátní doprava Student Agency | Foto: Tomáš Adamec

Spor se týkal cen jízdného na trase Praha - Brno.

Student Agency snížila ceny jízdenek na 50 a pak 95 korun. Podle úřadu tak chtěla vytlačit z trhu konkurenčního dopravce Asiana.

Nízkou cenu jízdenek odůvodňuje Student Agency reklamou v autobusech, které ji měly vyrovnávat. Údajnému dominantnímu postavení pak majitel firmy Radim Jančura oponuje, že součástí trhu jsou i vlaky. „Vlaky a autobusy směrem do Prahy jsou konkurenční,“ říká.

Soudce David Raus si také myslí, že postavení firmy dominantní nebylo, a že jednala legálně v rámci konkurenčního boje. Připustil však, že prováděla agresivní praktiky.

„Byla to kombinace agresivní cenové praktiky spojená s praktikou spočívající v posilování jednotlivých spojů," vysvětlil a dodal:

„V případě, že by se Student Agency nacházela v dominantním postavení, by se mohlo jednat o chování protisoutěžní, mohlo by jít o zneužití dominantního postavení.“

Student Agency verdikt soudu vítá. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zváží kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Byly použity rozsáhlé ekonometrické analýzy. Samozřejmě tedy nejsme s výrokem soudu spokojeni. Po obdržení písemného vyhotovení rozsudku určitě budeme zvažovat podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu,“ potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Zuzana Kopuletá, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme