Spojené státy prosadily svého kandidáta do čela Světové banky

Světovou banku povede Američan Jim Yong Kim. Výkonná rada instituce ho vybrala přes odpor rozvojových zemí. Ty chtěly v čele banky vidět bývalou nigerijskou ministryni financí. Nakonec ale převážil vliv a větší hlasovací síla Spojených států a evropských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový šéf Světové banky Jim Yong Kim

Nový šéf Světové banky Jim Yong Kim | Zdroj: Reuters

Jim Yong Kim vystřídá ve funkci Roberta Zoellicka, který skončí začátkem července. Podle ekonoma Miroslava Zámečníka je jeho výběr především politickým rozhodnutím.

„Rozhodlo tradiční aranžmá mezi Evropskými zeměmi a Spojenými státy. Tradice, dnes už poměrně velmi kontroverzní, velí, že Mezinárodní měnový fond má v gesci Evropa, zatímco ve Světové bance bývají Američané,“ potvrzuje Zámečník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volbu nového prezidenta Světové banky okomentoval ve Světě o deváté ekonom Miroslav Zámečník

Jim Yong Kim je Američan korejského původu. Je to lékař se zkušenostmi z Mezinárodní zdravotnické organizace, který v posledních letech vedl prestižní Dartmouth College.

Podle kritiků vybral prezident Barack Obama záměrně takového kandidáta, který nevypadá jako typický Američan, aby otupil odpor rozvojových zemí. Nehleděl při tom na skutečnost, že by v čele Světové banky měl stát spíš ekonom a praktickými politickými zkušenostmi.

„Jim Yong Kim není špatný kandidát, protože portfolio Světové banky zahrnuje poměrně velký počet projektů ve zdravotnictví. Byl dlouhá léta expertem na nemoci, které postihují především rozvojové země, takže proti jeho kariéře nelze nic namítat, kdyby nebyli kvalifikovanější kandidáti,“ míní Zámečník.

Druhou kandidátkou byla nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjo-Iwealaová. Třetí kandidát, bývalý kolumbijský ministr financí José Antonio Ocampo, se v pátek kandidatury vzdal ve prospěch Okonjo-Iwealaové.

Ekonom Zámečník neočekává příchodem nového prezidenta zásadní změnu kurzu Světové banky. „Prezidenti přicházejí a odcházejí a banka je jako velký tanker, portfolio se mění poměrně pomalu a neřekl bych, že to bude vytvářet velké třenice. Jim Yong Kim objíždí svět a bude se nažit, aby jeho přijetí přes nominační kontroverzi bylo dobré,“ doplnil.

Vít Pohanka, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme