Společnost NWR uzavře frýdeckomístecký Důl Paskov. O detailech bude teprve jednat

Důl Paskov na Frýdeckomístecku bude uzavřen. K tomuto kroku se dnes rozhodla společnost New World Resources (NWR), která důl prostřednictvím OKD vlastní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Foto: OKD, a. s.

Podle společnosti není důl ve střednědobém výhledu konkurenceschopný.

Firma rozhodnutí oznámila v dnešním prohlášení. O dalších podmínkách bude prý ještě jednat s českou vládou a akcionáři.

Podle člena představenstva OKD Petra Jonáka došlo k tomuto rozhodnutí proto, aby byla odblokována jednání s odbory a s vládou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, co bude s Dolem Paskov, mluvil ve Večerním Radiožurnálu člen představenstva OKD Petr Jonák a předseda odborového svazu KOVO Josef Středula

Zatím není možné říci, kdy přesně důl skončí.

„My sami bez cizí pomoci jsme schopni provozovat důl do konce roku 2014 s tím, že menšina zaměstnanců by tam zůstávala ještě v roce 2015 a podstatná část by se převedla na jiné karvinské doly,“ říká Jonák.

Pokud by společnosti pomohl stát, bylo by možné důl udržet i několik let. Podle Jonáka bude mít OKD během několika týdnů k dispozici všechny potřebné podklady a návrhy možností, jak dále postupovat, a bude jednat se státem.

Prodej dolu ale nepřichází v úvahu. OKD se o tuto možnost v minulosti pokoušela, ale nenašla žádného zájemce.

Horníci v Ostravě demonstrovali proti snižování platů a propouštění. Na místě zasahovala policie

Číst článek

Zaměstnanci budou mít nárok na odstupné ve výši 12 měsíčních platů. Pokud budou mít zájem, bude se jim společnost snažit nalézt jiné zaměstnání.

Podle předsedy odborového svazu KOVO Josefa Středuly může toto rozhodnutí přinést na Ostravsko sociální nepokoje.

„Myslím si, že by firma měla přijít ne s dvanáctiměsíčním odstupným, ale pro každého horníka by měla sehnat nové místo. Pokud ne, umím si představit, že odstupné bude i několikaleté,“ domnívá se Středula.

Rozhodnutí společnost NWR překvapilo hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka z ČSSD. „Výzva k vlastníkům k tomu, aby zasedli k jednacímu stolu s představiteli státu a kraje, je tady dlouhodobě. V podstatě zatím se nic neudálo. Na druhou stranu ohlásí své rozhodnutí v podobě, ve které jsem se to před chvíli dočetl, a to považuji svým způsobem za určitou míru arogance a nevím, co si tom mám myslet,“ doplnil.

ČRo, Martin Knitl, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme