Stávku v Nové huti podpořila většina zaměstnanců

Stávka v ostravské Nové huti je doslova na spadnutí. Dnes odboráři oznámili, že mají podpisy více než poloviny z jedenácti tisíc zaměstnanců, což byla poslední překážka pro vyhlášení největší protestní akce v historii českého hutnictví. Stávka bude trvat 24 hodin a o přesném termínu by se mělo rozhodnout v pondělí. Atmosféra ve společnosti je velmi napjatá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hutník

hutník | Foto: Česká televize

Sbírání podpisů za vyšší platy ale provázelo nečestné a nezákonné jednání. Tvrdí to člen stávkového výboru Jaroslav Marek. Zaměstnavatel se podle něj snažil pracovníky ovlivňovat. "Jsou to jednotlivé nátlaky, podbízení nebo i vyhrožování, donucování a takovéto praktiky," popisuje Marek.

Vedení Ispatu Nová huť s těmito slovy důrazně nesouhlasí. Mluvčí Ivo Čelechovský je přesvědčen, že žádný zákon porušen nebyl. "Všichni nadřízení mají právo vědět, zda dojde k překážce v práci na straně zaměstnance, která by mohla narušit výkon této práce, včetně účasti ve stávce," cituje ze zákona Čelechovský.

Odboráři ale nechtějí být konkrétnější. Neřekli ani, kdo a jak měl být osloven v souvislosti s podporou stávky. V každém případě podávají proti vedení podniku trestní oznámení. Termín stávky, kvůli které začala v podniku 10. května podpisová kampaň, stanoví Podniková odborová rada INH na svém pondělním zasedání.

V Nové huti ani českém hutnictví se od roku 1989 zatím ještě nestávkovalo celých 24 hodin. Odbory státní Nové huti uspořádaly první protestní akci kvůli kolektivnímu vyjednávání v roce 1995. Šlo o mítink zaměstnanců. V roce 2002 protestovali kvůli nespokojenosti s restrukturalizací podniku před úřadem vlády.

Od loňského ledna je firma v soukromých rukou, jejím rozhodujícím vlastníkem je nizozemská společnost LNM Holdings.

Martin Hromádka, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme