Švýcarsko určilo hranici pro růst franku, měna razantně oslabila

Švýcarská centrální banka se rozhodla intervenovat proti silné domácí měně. Stanovila, že kurz franku vůči euru nesmí být silnější než 1,20 švýcarského franku. Měna po zprávě bleskově oslabila asi o deset procent, takový skok je u kurzů nevídaný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarské franky

Švýcarské franky | Foto: Kateřina Křenová

Banka zásah zdůvodnila silně negativními dopady, které má neustálé posilování franku na švýcarskou ekonomiku. Švýcarský frank posiluje vůči euro už od roku 2008. Od té doby posílil o více než 50 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Krok švýcarské centrální banky zhodnotil analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk

Švýcarská centrální banka se neúspěšně snažila oslabit frank už od konce letošního července. Především snižovala úrokové sazby, které jsou v současnosti téměř na nule. Objevily se dokonce spekulace, že se země rozhodne dočasně navázat frank na euro.

Analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka krok Švýcarska nepřekvapil. Podle něj bylo jen otázkou času, kdy zásah centrální banky přijde a jakou podobu bude mít. Banka prý nakonec zvolila jedno z tvrdších opatření, protože v tamní ekonomice se začíná objevovat hrozba deflace.

Posílilo euro i koruna

Švýcarský krok měl dopad prakticky na všechny měny. Euro výrazně posílilo vůči dolaru v očekávání, že centrální banka Švýcarska bude nakupovat na trhu eura. Posílil i japonský jen a také středoevropské měny včetně české koruny.

„Není přímá vazba koruny na tuto událost, ale koruna je vázána na další měny v regionu. Maďarský forint a polský zlotý jsou na švýcarský frank velmi citlivé kvůli tomu, že tamní spotřebitelé si nabrali velké půjčky ve švýcarské měně a pokud frank oslabuje, půjčky jim zlevňují a to může mít pozitivní vliv na domácí poptávku. Koruna se s těmito měnami svezla,“ vysvětlil Tomáš Vlk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Deloitte a bývalý viceguvernér České národní banky, Luděk Niedermayer

Frank byl v době ekonomické krize i během letních propadů na burze vždy investory vnímán jako bezpečný přístav. Podle Vlka to bude platit dál, už se na něm ale nedá vydělat. Dá se ale využít jeho stability a neprodělat.

„Poptávka bude menší a může se přesunovat do dalších aktiv, které mají podobný charakter. Může to být japonský jen, zlato a částečně i dolar,“ myslí si analytik Patria Finance.

Zoufalství a rezignace

Analytik společnosti Deloitte a bývalý viceguvernér České národní banky, Luděk Niedermayer označil krok centrální banky za poslední akt. „Téměř až zoufalství, protože to znamená, že centrální banka rezignuje na jakoukoli snahu o měnovou politiku.“

„Situace, ve které Švýcaři jsou, je nesmírně těžká. Příliš silný frank, který je důsledkem toho, že investoři přestávají věřit silným měnám jako je dolar a euro.Situace je nesmírně komplikovaná a v ní neexistuje žádné dobré řešení. A Švýcaři se uchýlili k neextrémnějšímu řešení, to znamená udělali, řekl bych, z poloviny fixní kurz k euru.“

Podle Niedermayera je třeba si uvědomit, že od roku 2008 došlo k 50procentnímu zhodnocení švýcarského franku. „To pochopitelně ekonomika nemůže ustát, švýcarské firmy se stávají beznadějně nekonkurenceschopné.“

Milan Kopp, Zdenka Turková, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme