Tatra získala armádní zakázku za 1,5 miliardy. Dodá vylepšené houfnice

Tatra získala od ministerstva obrany zakázku za víc než jednu a půl miliardy korun. Kopřivnická automobilka má pro českou armádu zmodernizovat 33 houfnic Dana. O zakázku se chce podělit s dalšími českými zbrojovkami. Ministerstvo za ni ale zaplatí zhruba o 400 tisíc korun více, než původně předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstřel z kanónové houfnice 152 mm ShKH vz. 77

Výstřel z kanónové houfnice 152 mm ShKH vz. 77 | Foto: Lubomír Světnička

Ministerstvo obrany jiného dodavatele neoslovilo. Jednalo přímo s Tatrou, protože houfnice mají její podvozky. Rezort proto využil výjimku ze zákona, podle které nemusí vypsat otevřené výběrové řízení, vysvětluje deník E15.


„Na tomto projektu by se z našeho pohledu měly podílet i podniky mimo Tatra Trucks a Czechoslovak Group, jedním z důvodů je vytíženost našich kapacit exportními zakázkami. Je to možnost pro spolupráci více partnerů v rámci českého obranného průmyslu tak, aby byl pro armádu dosažen co nejlepší poměr mezi cenou a výkonem," uvedl mluvčí Tatry Andrej Čírtek.


Do projektu by se mohla zapojit STV Group Martina Drdy, která repasovala totožný typ houfnic pro Poláky. Profitovat by mohla také státem vlastněná munička Explosia, která se slovenskou firmou ZVS Holding vyrábí moduly na prodloužení doletu nábojů.


Zakázka je nakonec zhruba o 400 tisíc korun dražší, než původně ministerstvo předpokládalo. Současná kalkulace je vyšší i kvůli DPH a není konečná. „Je potřeba připočítat nákup systémů řízení palby, který bude řešen samostatnou zakázkou. A dále pořízení GPS přijímačů a radiostanic od americké vlády," cituje deník úředníka, který je s podrobnostmi zakázky obeznámen. Jen přijímače a radiostanice by měly stát přes 50 milionů.
Zrenovované houfnice by měla Tatra armádě dodat v letech 2018 až 2022, prioritně je budou používat vojáci z 13. dělostřeleckého pluku, později pak mechanizované brigády.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme