Telefónice se loni snížil zisk o téměř 10 procent, její akcie na pražské burze klesají

Provozní zisk mobilního operátora Telefónica O2 loni kles téměř o 10 procent na zhruba 20 miliard korun. Firmě naopak vzrostl počet zákazníků mobilního internetu a podíl chytrých telefonů v její síti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vchod do budovy

vchod do budovy | Foto: Marián Vojtek

Jedním z důvodů snížení zisku je podle odborníků to, že Telefónice stále přecházejí zákazníci z pevných linek na mobilní telefony. V oblasti mobilů měl velký vliv na hospodaření pokles propojovacích poplatků, které pravidelně určuje regulátor. Dopad některých regulačních opatření na výsledky potvrdila i samotná Telefónica O2. To ale nejsou zdaleka jediné příčiny meziročního snížení zisku.

„Dalším důvodem je samozřejmě tlak i na provozní marži, výnosy klesají rychleji, než je společnost schopná snižovat náklady. Za výrazným meziročním propadem zisku jsou i některé jednorázové položky, jako je například zisk z prodeje majetku, který společnost zaúčtovala v roce 2011 – a to se už v minulém roce neopakovalo,“ vysvětluje analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Přehrát

00:00 / 00:00

Provozní zisk mobilního operátora Telefónica O2 loni kles téměř o 10 procent

To, co by mohlo letos výrazně ovlivnit zisk Telefóniky, je podle něj případný vstup čtvrtého operátora na trh.

Hospodářské výsledky dnes zveřejnila další firma, která působí v Česku, mediální CME, která vlastní Televizi Nova. Vloni se jí zvýšila ztráta, a to trojnásobně na téměř 550 milionů dolarů. Podle šéfa společnosti Adriana Sarbu za to mohou komplikované tržní podmínky v loňském roce.

Podle některých analytiků ovlivnily hospodaření i dalších mediálních firem ve střední Evropě. Za zmínku ale stojí výnosy z televizního vysílání v České republice, které CME loni klesly o víc než pět procent.

Obě firmy jsou také na pražské burze. Telefónica zahájila dnešní obchodování mírným růstem, a to víc než o 1,5 procenta. Vzápětí ale klesly akcie zhruba o polovinu na 0,6 procenta. CME klesla o víc než 10 procent, obchodování s tímto titulem muselo být krátce po zahájení přerušeno.

Lucie Výborná, Tereza Jelínková, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme