Téma Jukos nastolí i německý kancléř

Německý kancléř Gerhard Schröder ve čtvrtek přijíždí do Moskvy k obchodně-politickým jednáním s prezidentem Vladimirem Putinem. I když oficiálně na programu kremelských rozhovorů není případ největší ropné společnosti Jukos, kancléř přijíždí hájit zájmy německých bank a investorů, kterým Jukos dluží 1 miliardu dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

Německý Siemens, banky Deutsche i Kommerz, plynárenská Ruhrgas a Lufthansa se obávají o své investice v Jukosu. Zatímco němečtí politici kritizují průběh a neprůhlednost soudního procesu s bývalým šéfem ropné společnosti Chodorovským, ten nejnověji nabídl akcie společnosti k pokrytí dlužných daní, jejichž vymáhání by přivedlo Jukos k bankrotu.

Strmý pád kurzu akcií může nejen podle německých odborníků zachránit nyní pouze prezident Putin. Ten před několika měsíci prohlásil, že bankrot ropného gigantu není v zájmu Kremlu. Berní úřady však vznášejí nadále proti Jukosu mnoha miliardové daňové požadavky.

Chodorskovskij nejnověji vyzval akcionáře, aby sami o sobě nevyhlašovaly úpadek ropné společnosti a nabídl naopak ruské vládě 44 % akcií společnosti, které kontroluje se společníky, k pokrytí dlužných daní ve výší miliard dolarů. Jejich vymáhání by totiž přivedlo Jukos k bankrotu. Výtěžek prodeje cenných papírů může naopak přinést až 7 miliard dolarů. Přitom pokračuje strmý pád kurzu akcií, který může zachránit už jen prezident Putin. Ve středu oslabily akcie z 16,5 dolaru na 7,98.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme