Trhy ocenily výsledky portugalských voleb příznivě

Portugalci včera ukončili šestiletou nadvládu socialistů. Namísto nich se zřejmě kormidla ujme koalice pravostředových stran. Bezmála tříměsíční bezvládí v zemi je tak u konce. Společná evropská měna se i díky tomu po ránu vyšplhala na měsíční maximum. Dalším faktorem, který přispěl k posílení eura, je rostoucí víra trhů, že Evropané poskytnou Řecku další stabilizační půjčku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový portugalský premiér Pedro Passos Coelho

Nový portugalský premiér Pedro Passos Coelho | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Odcházející vláda byla menšinová a měla tak potíže prosazovat zákony. Strany středu a pravice mají v Portugalsku majoritu. Vítězové navíc slíbili, že dodrží podmínky záchranného balíku, který země nedávno dostala. Podle ekonoma společnosti Patria Davida Marka je důležité, že nová vláda bude mít poměrně silný mandát.

„Konečně bude moci začít ‘řezat hlava nehlava‘ bez ohledu na opozici. Protože odcházející vláda prohrála hlasování o důvěře, čekalo se, že z voleb vzejde nová vláda, která bude mít za sebou silný mandát a bude se moct pustit do plnění reformního úsilí,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky voleb v Portugalsku jsme rozebrali na Rádiu Česko s ekonomem společnosti Patria Davidem Markem.

Zároveň ale připomněl , že portugalská ekonomika je v obtížné situaci a bude v ní po celý letošní rok. I když začne růst v příštích letech, bude to podle ekonoma růst slabý, nevýrazný.

„Snižovat rozpočtové schodky z takových úrovní, na jaké se dostaly země jako Portugalsko, nejde udělat z roku na rok. Takže nová vláda to nebude mít jednoduché. A dá se říci, že si možná sama pod sebou podřezává větev do dalších voleb,“ uvedl.

Dá se podle něj totiž také očekávat, že se zvýší v Portugalsku nezaměstnanost, která je v zemi nyní nejvyšší za posledních 30 let. „A s tím se dá logicky spojit to, že lidé budou ještě více nespokojeni než před posledními předčasnými volbami,“ přiblížil.

Pozitivní reakce trhů

Portugalsko je po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která požádala Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Tu ji obě instituce schválily v objemu 78 miliard eur. Trhy nyní ocenily výsledky portugalských voleb příznivě, euro šlo nahoru a ke zklidnění krize má přispět i nová půjčka pro Řecko.

Jak tvrdí Wall Street Journal, její součástí bude i to, že soukromí investoři na záchranu země přispějí. Podle ekonoma je ale otázkou, co si lze představit pod příspěvkem soukromých investorů.

„Nejčastěji se spekuluje o tom, že by banky, které drží řecké dluhopisy, v okamžiku jejich splatnosti okamžitě reinvestovaly prostředky do nových dlouhodobých řeckých státních dluhopisů,“ uvedl s tím, že to sice možné je, neznamená to ale bankrot ani žádné potíže pro Evropskou centrální banku.

„Nejsem si úplně jistý jakou páku politici na zmíněné banky najdou, aby je přesvědčili investovat do řeckých státních dluhopisů a tímto způsobem aspoň na krátkou dobu stabilizovat situaci na evropských finančních trzích,“ vysvětlil.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme