Třinácté důchody jsou jablkem sváru mezi ODS a ČSSD

V Poslanecké sněmovně leží sociálně-demokratický návrh na vyplacení takzvaných třináctých důchodů. Jde o částku 2,400 korun. Návrh se stal pověstným jablkem sváru mezi ODS a ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle místopředsedy sociálních demokratů Zdeňka Škromacha by mohly potřebných sedm miliard pokrýt výnosy z akcií ČEZu. Další místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka to ale nepovažuje za schůdné řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O třináctých důchodech mluvil v pořadu Stalo se dnes hlavní analytik UniCreditBank Pavel Sobíšek

Podle hlavního analytika UniCreditBank Pavla Sobíška si na to stát bude muset v každém případě půjčit. "Protože stát hospodaří se schodkem, tak si na financování těchto mimořádných plateb musí půjčit. Vydá dluhopisy, od občanů si půjčí peníze, které jim potom druhou rukou rozdá," řekl Sobíšek.

Zvyšování životních nákladů, kterým argumentují někteří politici, je přitom podle Sobíška zanedbatelné. "Dosahuje za poslední rok jednoho procenta a to stejně pro rodiny zaměstnanců, jako rodiny důchodců," uvedl analytik.

Sobíšek varuje, že se jedná se o jednorázovou platbu a za rok mohou mít důchodci pocit, že se jejich životní úroveň snížila, protože právě tato částka jim bude pocitově chybět.

Igor Maňour, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme