Urban: ČEZ by si neměl myslet těžbu uhlí

Elektrárenská firma ČEZ by si podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana neměla myslet na těžbu uhlí. Přesto její účast na privatizaci Severočeských dolů a Sokolovské uhelné úplně nevylučuje. Rozhodne o ní pravděpodobně ve čtvrtek meziresortní komise. Šéf rezortu nepřímo naznačil, že domácí energetický gigant by se měl spíš soustředit na privatizaci slovenské energetiky a distribuční společnosti v Bulharsku. Odboráři ale protestují, tvrdí, že jde o tunel a dokonce plánují podání žaloby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ

Podání žaloby plánují odboráři energetických firem v případě, že společnost ČEZ bude vyřazena ze soutěže o státní podíly v hnědouhelných dolech na severu republiky. Podle nich by totiž takový krok výrazně poškodil akcionáře společnosti. Odboráři z ČEZu, Severočeských dolů a Sokolovské uhelné se při jednání v elektrárně Prunéřov také dohodli, že zatím nevyhlásí stávkovou pohotovost, ani nebudou pořádat nátlakové akce. V prohlášení, které předali odboráři novinářům krátce po skončení jednání se píše: "Místo vyhlášení stávkové pohotovosti a vyhrožování stávkou volíme veřejné pranýřování přístupu vlády ke státnímu majetku." Odborářům se totiž nelíbí způsob privatizace severočeských dolů, ze kterých by měl být vyřazen ČEZ. Odboráři se obávají, že privatizace je šita na míru přímo firmě APPIAN Group, ketrá už vlatsní na Mostecku uhelnou společnost a nazývají tento prodej velkým tunelem, který bdue mít na svědomí další propouštění horníků.

To označil Urban za nesmysl.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Jarmila Kubíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme