Úrokové sazby se zřejmě měnit nebudou

Centrální bankéři budou debatovat o úrokových sazbách. Nikdo ale od nich žádné změny nečeká. Jsou na nejnižší úrovni v historii - od prosince na jednom procentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Ekonomika totiž zlehka oživuje, a jak včera řekl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, nehrozí ani inflace, ani deflace.

Podle analytiků je pravděpodobné, že celé jaro budou centrální bankéři jen sledovat vývoj ekonomiky a sazby nezmění. Myslí si to i Jan Bureš z Poštovní spořitelny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji úrokových sazeb hovořili na Rádiu Česko Jan Bureš z Poštovní spořitelny a Ondřej Matuška z Conseq Investment Management

„Žádné výraznější nové faktory od posledního zasedání nemáme. Maximálně vidíme, že poměrně solidně posílila česká koruna, což je argument spíše pro to sazby dále snižovat, na druhou stranu ochota jít dále se sazbami dolů je mizivá,“ uvedl Bureš.

Změnu sazeb v blízké době nečeká ani portfolio manažer Conseq Investment Management Ondřej Matuška: „Je to spíše o polemice, kdy začne Česká národní banka změnu vážně zvažovat, což se dozvíme nejlépe ze zápisu z jednání jak tohoto, tak i následujících.“

Měnovou politiku centrální banky v dalších měsících budou podle Bureše částečně ovlivňovat i výsledky voleb. Jak podotkl, záležet bude hlavně na tom, jak se nová vláda, ať už pravicová, nebo levicová, postaví k problému veřejných financí.

„Tam je určité riziko, že pokud by vláda neřešila akutní problémy veřejných financí po volbách, na což čeká Evropská komise i ratingové agentury, tak by se mohly na stůl rychle vracet inflační rizika, a to by znamenalo, že Česká národní banka by do budoucna počítat s rychlejším a agresivnějším růstem sazeb,“ míní Bureš.

Vliv přístupu nové vlády k veřejným financím na rozhodování ČNB očekává Matuška až ve druhé polovině roku. „Pro kratší období to budou primárně makroekonomická data, první řadě inflační vývoj, která na počátku roku byl lepší oproti očekávání, takže v tuto chvíli máme na tomto klíčovém údaji polštář,“ dodal Matuška.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme