V Německu sílí diskuse o DPH

V Německu se schyluje k předčasným parlamentním volbám. Hlavní hráči na politické scéně už také osnují své plány pro předvolební kampaň a následné oborního po volebním vítězství. Hlavním tématem se zdá být ekonomika, mimo jiné daně, jejich případné snížení nebo zvýšení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince měny euro

Mince měny euro | Foto: Jan Rosenauer

DPH je - měřeno evropskými měřítky - v Německu nízká. Nynější systém spatřil světlo světa už v roce 1968. Sazba je 16% a zvýhodněná 7%. Do ní jsou zahrnuty kromě potravin knížky, časopisy, doprava do 50km a invalidní vozíky i protézy. Ročně DPH vynese státní pokladně, zemských a obecním kasám bezkonkurenčních 140 milard euro. A to z 52 %, 44 a 1,5 %. Každé procento navíc by přineslo státu navíc 8 miliard, a to je lákavé zjm. v současné ekonomické mizérii a době katastrofálních rozpočtových schodků.

"Zatímco se tu jedná o zvýšení DPH, strany Unie současně uvažují o snížení daní z příjmu, a to by znamenalo současně zdražení veškeré spotřeby, s tím rozhodně nemůžeme souhlasit," říká Fritz Kuhn ze strany Zelených.

Naposledy se DPH v Německu zvýšila v roce 1998, o 1 %. Řada odborníků přitom volá právě po tom, co navrhuje konzervativní pravice, tedy zvýšení DPH a snížení dalších daní včetně daně podnikové. Existují pochopitelně i argumenty proti zvýšení DPH.

Opírají se přitom o fakt, že rudo-zelené koalici nevyšel plán snížit zákonné důchodové pojištění na 18 % při současném zavedení třístupňové ekologické daně. Předpokládaná motivace k další pracovní aktivitě důchodců tak vzala za své a v Německu je dnes na 5 milionů nezaměstnaných, což je nejvíce od konce druhé světové války.

I když na první pohled je zvýšení daně z přidané hodnoty sociálně neúnosné, zatěžující spotřebu, na straně druhé současný systém nízkých spotřebních daní a vysokých přímých je ve své podstatě sociálně mnohem nespravedlivější. Předseda CSU navrhuje proto komplexní daňovou reformu. Mimo jiné. jde o zrušení daňového zvýhodnění práce v noci a o svátcích. Snížit by se také měly cestovní náhrady za dojíždění do zaměstnání, což podle některých odhadů podstatně oslabí mobilitu zaměstnanců v celoněmeckém měřítku.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme