Veletrh armádní techniky IDET v Brně je příležitostí k uzavření velkých obchodů

Brněnské výstaviště ovládla vojenská vozidla, pušky i vrtulníky. Začal tam veletrh armádní techniky IDET. Pro návštěvníky zajímavá podívaná a možnost prohlédnout si techniku zblízka. Pro mnohé výrobce zbraní je to ale příležitost, jak uzavřít nové obchody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh armádní techniky IDET v Brně

Veletrh armádní techniky IDET v Brně | Zdroj: ČTK

Desítky vystavovatelů, ale také zájemců. To je mezinárodní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Všude se jedná a právě na podobných veletrzích se uzavírají zakázky za miliony, stamiliony, ale i miliardy korun.

„Nemáme dnes typickou zbrojovku, která by veškerou svoji produkci dělala pro ozbrojené síly. Každá firma má částečně produkci pro vojenský průmysl, částečně duální technologie pro bezpečnostní síly a potom klasickou civilní výrobu,“ říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na veletrhu armádní techniky IDET v Brně se byl podívat Petr Medek

Podniků, které se v Česku zabývají mimo jiné i výrobou armádních technologií, je více než sto. Ty, které vyrábějí „smrtící“ zbraně, by se prý daly spočítat na prstech jedné ruky. „V našem exportu vojenského materiálu tvoří tyto zbraně pět, maximálně deset procent,“ dodává Hynek.

Jedním z výrobců zbraní v Česku je i uherskobrodská Česká zbrojovka. Podle jejího generálního ředitele Lubomíra Kovaříka se o útlumu zbrojního průmyslu rozhodlo už v minulosti. „Stále ještě doznívá vlna, kterou kdysi způsobil prezident Havel velkým úbytkem zbrojařského průmyslu. V současné době zaznamenávám snahu státu podporovat zbrojařský průmysl, protože to je jedna z forem možného exportu ven,“ domnívá se.

Zbrojovka ale v současné době nouzi o zakázky nemá. Dodává třeba útočné pušky a pistole české armádě, zároveň vyváží i do řady zemí po celém světě. Radovat se v říjnu loňského roku mohlo i Aero Vodochody. Tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra dojednal prodej bitevníků L-159 do Iráku. Od té doby se ale obchod nikam neposunul.

Prodej letounů L-159 do Iráku vázne

Číst článek

„Vázne to na druhé straně, která je v tuto chvíli v jednáních poměrně pasivní, to znamená nevyvíjí žádné aktivity směřující k dalšímu jednání nebo dokončení této etapy,“ potvrzuje ředitel Aera Ladislav Šimek.

Ministr obrany Vlastimil Picek dodává, že Česko už svoji úlohu splnilo a teď už musí firma jednat sama. „Česká republika prostřednictvím mého předchůdce ministra obrany i předsedy vlády do toho vstoupila vcelku razantně, když podpořila celý tento obchodní projekt, ale teď už je to na straně představitelů Area Vodochody a irácké strany.“

Aero by podle předchozích dohod mělo do Iráku dodat 24 nových strojů a k tomu čtyři použitá letadla, která patří armádě, ale vojáci je nevyužívají.

Petr Medek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme