Veterináři potvrdili BSE ve Zvonkové

Uhynulý býk z chovu ve Zvonkové na Českokrumlovsku opravdu trpěl BSE. Potvrdila to Jihlavská národní laboratoř. Jde už o 11 pozitivní případ nemoci šílených krav u nás. Tentokrát ale nebude následovat vybíjení zvířat z chovu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

Jedná se totiž o plemenné býky a přenos nemoci na potomky se v tomto případě podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna nepovažuje za pravděpodobný. "Přenos z otce na potomky nebyl dosud prokázán." Dobytek se tak může nechat dožít.

Na farmě v Zvonkové se ale i tak přijímají přísná opatření, neboť tam veterináři narazili na některé nesrovnalosti, například při označování zvířat. "Pro toho chovatele to znamená, že zatím nesmí do odvolání přesunovat žádná zvířata; probíhá tam kontrola a není vyloučen ani právní postih," řekl Radiožurnálu mluvčí veterinární správy.

Marika Táborská, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme