Vláda prodlouží smlouvu s firmou Microsoft na software státní správy

Vláda v demisi prodlouží smlouvu na počítačové softwary se společností Microsoft. Kritici upozorňují na dlouhodobost nových smluv a množství peněz, o kterých v zakázce rozhoduje vláda bez politického mandátu těsně před koncem svého působení ve Strakově akademii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft

Microsoft | Foto: Marián Vojtek

Centrální rámcová smlouva na software pro státní správu by se měla podepsat do konce roku.

Je prodloužením strategické smlouvy státu s firmou Microsoft z roku 2008. Ta vyprší na konci listopadu a ministerstvo vnitra ji chce prodloužit na další čtyři roky.

Mluvčí resortu Jakub Knězů pro Lidové noviny odmítl odhadnout, kolik to bude stát, protože úřady si budou samy vybírat, co zrovna potřebují.

Za minulých pět let utratily státní instituce za produkty Microsoftu zhruba 6,8 miliardy korun. A to měl stát údajně 15procentní slevu.

Kritici se také obávají toho, že jedna firma upevní monopol na software pro státní správu. Varuje před tím například místopředseda Pirátské strany Mikuláš Ferjenčík.

„Dlouhodobě si myslíme, že v České republice je situace IT nákupů a vůbec pojetí e-governmentu ve státní správě neudržitelná a je potřeba ji razantně přehodnotit, a vláda místo toho opět jen betonuje stávající stav,“ myslí si.

„V Praze například utratil magistrát v posledních letech několik miliard korun za informační systémy, za které následně platí desítky až stovky milionů korun za další licence, přitom za tyto peníze se software mohl vyvinout celý a nebylo potřeba žádné licence kupovat,“ dodává.

Magistrát také mohl použít takzvaný svobodný software. To znamená, že místo toho, že si od dodavatele koupí zakódovaný systém a pak od něj musí dokupovat licence na každou změnu, vybere si systém, jehož kód je veřejný.

Proto si v programu může dělat změny sám nebo je po analýze může udělat jiná firma. Uživatel pak není závislý jen na jednom dodavateli a jeho cenové politice.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme