Vláda schválila novelu zákona zpřísňující dozor prodejců pohonných hmot

Veřejnost se bude moci od nového roku dozvědět názvy benzínových pump, které prodávají nekvalitní pohonné hmoty. Vláda totiž schválila novelu zákona, která zavádí například povinnou registraci prodejců pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání pohonných hmot na čerpací stanici

Čerpání pohonných hmot na čerpací stanici | Foto: Fotobanka Morquefile

Podle premiéra Petra Nečase budou muset prodejci také pravidelně odečítat hodnoty vydaných nebo prodaných pohonných hmot.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas mluví o novele zákona.mp3

„Ukládá se také provozovatelům čerpacích stanic povinnost zajistit, aby byl do evidence prodaných pohonných hmot zapisován stav počítadel a následně uchováván po zákonem stanovenou dobu tří let,“ upřesnil Nečas.

Cílem novely je omezit daňové úniky. Česká obchodní inspekce odhalila loni nedostatky u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot. Za prvních devět měsíců letošního roku to bylo už 7,6 procenta.

Acta non verba moc spokojená není

„Tato novela jednoznačně říká, že České obchodní inspekce je oprávněná zveřejňovat výsledky kontroly po té, co jsou uzavřeny. Jak u prodejců, distributorů, tak dopravců pohonných hmot. V případě, že zjistí prodej nekvalitního paliva, tak po ukončení správního řízení toto vyvěsí na svých stránkách,“ řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Obecně prospěšná společnost Acta non verba, která zhruba před dvěma měsíci zveřejnila seznam asi sedmdesáti benzinových pump, které údajně prodávají nekvalitní pohonné hmoty, ale se zákonem až tolik spokojená není.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček a ředitel obecně prospěšné společnosti Acta non verba Vojtěch Razima ve Světě o deváté.

„Myslím si, že je to jen snaha pana ministra se zviditelnit. Ten zákon je už nyní dostatečný na to, aby České obchodní inspekce zveřejňovala nekvalitní čerpací stanice,“ řekl ředitel obecně prospěšné společnosti Acta non verba Vojtěch Razima s tím, že už nyní přeci ČOI zveřejňuje například závadné dětské hračky a v zákoně není napsáno, že by nemohla zveřejňovat čerpací stanice. Navíc podle něj bude trvat nejméně další rok, než vejde zákon v platnost.

Podle Vlčka byl ale výklad zákona nejednoznačný, a proto si to ministr vzal jako jednu ze svých priorit. „Během několika týdnů zadal toto vyřešit v novém zákoně o pohonných hmotách, který právě včera večer schválila vláda. Náš předpoklad je, že zákon začne platit v první polovině příštího roku, jakmile projde legislativním procesem,“ dodal Vlček.

Květa Moravcová, Václav Sochor, Aneta Vojtěchová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme